Mantan Ketua Polis Thailand akan dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan membantu waris Red Bull melarikan diri selepas kemalangan maut

(SeaPRwire) –   Peguam Thailand mengumumkan pada Selasa mereka akan menghadapkan bekas ketua polis kebangsaan dengan tuduhan menghalang tindakan undang-undang terhadap waris kepada kekayaan minuman tenaga Red Bull yang didakwa membunuh seorang pegawai polis Bangkok dalam kemalangan lari-lari dan meninggalkan tempat kejadian pada tahun 2012.

Beberapa pegawai kerajaan dan polis telah didakwa atas konspirasi untuk membantu Vorayuth “Boss” Yoovidhya melarikan diri ke luar negara dalam kes yang secara meluas dianggap sebagai contoh bagaimana orang kaya dan berpengaruh menikmati kekebalan di Thailand.

Vorayuth adalah cicit kepada Chaleo Yoovidhya, salah seorang pencipta jenama minuman tenaga Red Bull yang terkenal di seluruh dunia. Forbes meletakkan bernilai keluarga itu pada $20 bilion.

Somyot Poompanmoung, ketua polis antara tahun 2014-15, dan suspek lain telah didakwa dengan penyalahgunaan kuasa untuk membantu seseorang mengelak daripada prosiding. Somyot dituduh oleh Suruhanjaya Anti-Rasuah Kebangsaan pada tahun lalu atas keterlibatannya dalam mengubah suai bukti dengan mengubah rekod kelajuan kereta yang didakwa Vorayuth bawa ketika kemalangan itu berlaku.

Pejabat Peguam Negara berkata ia juga akan menghadapkan tujuh orang lain termasuk pegawai polis, peguam, pakar kejuruteraan dan timbalan peguam negara berkaitan dengan kes itu.

Vorayuth dipercayai mengemudi sebuah Ferrari yang menabrak belakang motosikal pegawai lalu lintas di jalan raya utama Bangkok. Pegawai itu, Wichean Klunprasert, terlempar dari motosikalnya dan meninggal di tempat kejadian. Kereta itu melarikan diri tetapi polis mengesan jejak minyak dan cecair brek ke kompaun mewah keluarga Yoovidhya di jalan samping berhampiran.

Keluarga Wichean memberitahu media Thailand bahawa mereka menerima pampasan $83,000 daripada keluarga Yoovidhya bagi tidak mengejar tindakan undang-undang selanjutnya.

Selama bertahun-tahun Vorayuth mengelakkan mahkamah dengan tidak hadir bertemu dengan peguam. Perintah penangkapan akhirnya dikeluarkan terhadapnya pada tahun 2017, beberapa hari selepas beliau meninggalkan Thailand. Pasport Thai beliau kemudiannya dicabut. Sementara itu, hampir semua tuduhan terhadapnya telah tamat tempoh kerana batas masa. Tuduhan terakhir yang tinggal – menyebabkan kematian akibat pemanduan ceroboh – akan tamat pada tahun 2027.

Walaupun ancaman undang-undang yang menggantung di atas kepalanya, termasuk Notis Merah dikeluarkan oleh Interpol, Vorayuth berjaya menjalani gaya hidup sibuk berkelana seluruh dunia, terbang dalam pesawat peribadi Red Bull ke perlumbaan Formula Satu, berseluncur salji di Jepun dan berlayar di Venice, antara aktiviti lain. Gaya hidup jet-setnya yang terus menerus itu mencetuskan kemarahan awam yang meluas apabila didedahkan oleh siasatan Associated Press.

Tempat keberadaannya kini tidak diketahui.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.