Kosovo ‘menyokong tanpa syarat’ Ukraine, walaupun Kyiv tidak secara rasmi mengiktiraf kemerdekaan negara itu

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Negeri Kosovo berkata pada Rabu bahawa negaranya yakin bahawa Rusia mesti kalah dalam perang Ukraine supaya konflik tidak merebak lebih jauh di Eropah. Beliau berkata negara muda beliau memberikan sokongan yang tidak bersyarat walaupun Kyiv tidak mengiktiraf kemerdekaan Kosovo.

Donika Gërvalla-Schwarz, yang merupakan menteri luar negeri dan timbalan perdana menteri, berkata negara kecil Balkan beliau, yang mengisytiharkan kemerdekaan daripada Serbia pada 2008, sentiasa diingatkan tentang niat agresif kedua-dua Serbia dan sekutunya Rusia.

“Ukraine tidak mengiktiraf Republik Kosovo sebagai sebuah negara, tetapi kami benar-benar percaya bahawa kami tahu betul apa yang dilalui Ukraine,” katanya kepada Agensi Berita Antarabangsa dalam temubual.

“Dan kami tahu bahawa hanya ada satu penyelesaian, bukan sahaja untuk Ukraine, tetapi untuk Eropah,” katanya. “Ia hanya boleh Rusia kalah dalam perang dan Ukraine menang dalam perang ini. Jika tidak, Eropah perlu bersiap untuk konflik lain di benua kita.”

Seperti rakyat Ukraine hari ini, rakyat Kosovo pernah menjadi mangsa jenayah perang dan kekejaman lain oleh pasukan keselamatan Serbia pada tahun 1990-an, satu pengalaman yang membawa Kosovo untuk menuntut kemerdekaan.

“Walaupun Kosovo adalah negara kecil dengan kemungkinan yang sangat terhad untuk membantu, kami telah cuba menjadi sangat membantu kepada Ukraine dan tidak ragu-ragu menunjukkan sokongan dan simpati yang tidak bersyarat kepada rakyat dan negara Ukraine,” kata Gërvalla-Schwarz kepada AP.

Pengingat terbaru Moscow mengancam Kosovo datang minggu ini apabila saluran Telegram Rusia memanggil untuk serangan penafian perkhidmatan terhadap laman web kerajaan Kosovo selepas menteri pertahanan Kosovo mengumumkan bantuan tentera baru di satu persidangan di Warsaw pada Selasa.

Gërvalla-Schwarz pada Rabu merasmikan misi konsular Kosovo yang pertama di Poland, sebahagian daripada usaha untuk memperbaiki kerjasama ekonomi dan budaya antara kedua-dua negara. Poland mengiktiraf kedaulatan Kosovo pada 2008 tetapi kedua-dua negara tidak menubuhkan hubungan diplomatik ketika itu. Untuk sementara, misi Kosovo mempunyai status konsulat jeneral, tetapi beliau berkata beliau berharap ia boleh menjadi langkah ke arah mempunyai misi diplomatik di Poland.

Lawatannya ke Poland minggu ini bertepatan dengan lawatan ke ibu negara Serbia, Belgrade, oleh Presiden China Xi Jinping .

Gërvalla-Schwarz berkata lawatan pemimpin China itu mempunyai implikasi untuk Eropah kerana ia menunjukkan bahawa walaupun Serbia adalah negara calon Kesatuan Eropah, ia “semakin mengenal pasti diri dengan lawan demokrasi Barat Eropah.”

“Anda tidak boleh menjadi negara calon Kesatuan Eropah serentak menjadi proksi Rusia pada masa ini apabila Rusia telah mengisytiharkan perang bukan sahaja kepada Ukraine tetapi kepada Barat secara umum,” katanya.

Pasukan Serbia berperang dalam peperangan 1998-99 dengan pemisah etnik Albania di apa yang ketika itu merupakan wilayah Kosovo. Kira-kira 13,000 orang, kebanyakannya etnik Albania, terbunuh sehingga serangan pengeboman NATO selama 78 hari memaksa pasukan Serbia keluar.

Kosovo mengisytiharkan kemerdekaan pada 2008, tetapi kerajaan di Belgrade tidak mengiktiraf jirannya sebagai negara berasingan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.