Ibu kepada pelayar ombak Australia yang terbunuh di Mexico memberikan ucapan yang menyentuh di pantai San Diego

(SeaPRwire) –   Ibu kepada dua pelayar ombak Australia yang terbunuh memberikan penghormatan yang menyentuh di pantai San Diego pada Selasa.

“Hati kami patah dan dunia menjadi lebih gelap bagi kami,” kata Debra Robinson, berjuang menahan air mata. “Mereka adalah lelaki muda yang menikmati gairah berombak bersama.”

Anak lelakinya, Callum dan Jake, didakwa dibunuh oleh pencuri kereta di Baja California, di seberang sempadan dari San Diego, di sekitar 28 atau 29 April.

Robinson juga berkabung untuk orang Amerika yang terbunuh bersama mereka, Jack Carter Rhoad.

Lokasi pantai di mana beliau berucap, merentasi sempadan dari bandar Baja California Tijuana, bukan kebetulan. Beliau mencatatkan bahawa anak lelakinya Callum “menganggap Amerika Syarikat sebagai rumah keduanya.”

“Gairah Jake adalah berombak, dan bukan kebetulan bahawa banyak hospital yang dia bekerja berhampiran pantai berombak,” katanya.

Menahan air mata, Robinson menyampaikan mesej akhir yang sepadan dengan gaya hidup berani mereka.

“Hidup lebih besar, bersinar lebih terang, dan cinta lebih kuat dalam kenangan mereka,” katanya.

Robinson mengucapkan terima kasih kepada pegawai Australia dan penyokong di sana dan di Amerika Syarikat.

Walaupun beliau mengucapkan terima kasih kepada duta Mexico, beliau secara jelas tidak mengucapkan terima kasih kepada pegawai tempatan di Baja California yang akhirnya mendapati mayat anak-anaknya dan Carter Rhoad.

Pembunuh mereka membuang mayat lelaki ke dalam sumur kira-kira 4 batu jauhnya dari tempat mereka diserang di tapak perkhemahan pantai. Penyiasat terkejut apabila di bawah mayat tiga orang asing itu, mayat keempat yang lebih lama ditemui. Tidak jelas sama ada mayat itu berkaitan dengan kes semasa.

Fakta bahawa pembunuh sebegini tidak ditangkap atau dihentikan dalam kebanyakan kes di Mexico telah membawa sesetengah rakyat Mexico membantah bahawa pihak berkuasa hanya menyiasat kehilangan sebegini apabila ia merupakan kes berprofil tinggi yang melibatkan warga asing.

Robinson berkata bahawa mayat anak-anaknya, atau abunya, akan dibawa pulang ke Australia pada masa akan datang.

“Kini masa untuk membawa mereka pulang kepada keluarga dan kawan-kawan,” katanya. “Dan lautan menanti di Australia.”

Penyiasat telah mengenal pasti tiga orang sebagai suspek berpotensi, dua daripada mereka ditangkap dengan methamphetamines. Salah seorang daripada mereka, seorang wanita, mempunyai telefon salah seorang mangsa apabila ditangkap. Penyiasat berkata dua orang itu ditahan menunggu tuduhan dadah tetapi terus menjadi suspek dalam pembunuhan.

Seorang lelaki ketiga telah ditangkap atas tuduhan setaraf penculikan, tetapi itu sebelum mayat ditemui. Tidak jelas bila atau sama ada dia mungkin akan menghadapi lebih banyak tuduhan.

Lelaki ketiga dipercayai telah terlibat secara langsung dalam pembunuhan. Mengikut undang-undang Mexico, penyiasat mengenal pastinya dengan nama depannya, Jesús Gerardo, nama samaran “el Kekas”, perkataan slanga yang bermaksud quesadillas, atau tortilla yang diisi keju.

Dia mempunyai rekod jenayah termasuk pengedaran dadah, pencurian kenderaan dan keganasan rumah tangga, dan pihak berkuasa berkata mereka yakin lebih banyak orang terlibat.

memberitahu stesen radio di bandar asal Robinsons Perth di negeri Australia Barat bahawa setiap ibu bapa merasakan kehilangan keluarga itu.

“Saya fikir hati seluruh negara pergi kepada ibu bapa Callum dan Jake Robinson. Ini adalah mimpi ngeri setiap ibu bapa kehilangan anak lelaki atau anak perempuan. Untuk kehilangan dua adik-beradik ini adalah mengerikan dan simpati dan ucapan takziah terdalam saya dan saya pasti seluruh negara dengan ibu bapa dan keluarga dan kawan-kawan dua orang Australia yang hebat ini,” kata Albanese kepada Stesen Radio 6PR Perth.

Albanese berkata dia teringat apabila anak tunggalnya Nathan Albanese berusia 22 tahun bepergian tahun lalu ke festival muzik di Sepanyol.

“Anda memang bimbang, tetapi anda juga fikir itu sebahagian daripada hak Australia, iaitu bepergian dengan ransel dan bertemu orang dan itulah cara anda tumbuh sebagai individu juga jadi anda mahu menggalakkannya,” kata Albanese.

Pada tahun 2015, dua pelayar ombak Australia, Adam Coleman dan Dean Lucas, terbunuh di negeri barat Sinaloa, merentasi Teluk California – juga dikenali sebagai Laut Cortez – dari semenanjung Baja. Pihak berkuasa berkata mereka adalah mangsa penjenayah lebuh raya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.