Kerajaan Belanda telah menghabiskan $180 juta untuk menangani penembakan Penerbangan Malaysia Airlines yang membunuh 298 orang

(SeaPRwire) –   Kerajaan Belanda telah mengeluarkan lebih daripada RM780 juta untuk menangani akibat jatuhnya Penerbangan Malaysia Airlines MH17 di atas Ukraine timur pada tahun 2014, daripada menghantar mayat mangsa kembali ke negara asal hingga menyiasat dan mengadili sebahagian daripada mereka yang terlibat dalam jatuhnya pesawat itu, mengikut laporan rasmi Khamis.

Boeing 777 yang terbang dari Amsterdam ke Kuala Lumpur itu ditembak jatuh pada 17 Julai 2014, menggunakan peluru berpandu jenis Buk yang dilancarkan dari kawasan yang dikawal oleh pemberontak pro-Rusia. Kesemua 298 penumpang dan anak kapal terbunuh, termasuk 196 warganegara Belanda.

Mahkamah Belanda mengadili dan menjatuhkan hukuman penjara seumur hidup ke atas dua orang Rusia dan seorang Ukraine pro-Rusia pada November 2022 atas keterlibatan mereka dalam jatuhnya pesawat itu. Mereka diadili tanpa hadir dan belum ditahan untuk menjalani hukuman.

Mahkamah menetapkan bahawa peluru berpandu dan pelancarnya dibawa masuk ke Ukraine dari sebuah kawasan di Rusia dan pelancarnya kembali ke Rusia selepas itu.

Kes mahkamah dan siasatan antarabangsa besar-besaran yang mendahuluinya itu menelan belanja lebih daripada 87 juta euro, mengikut Mahkamah Audit Belanda, yang mengira kos sehingga akhir 2022.

Jumlah tersebut tidak termasuk kira-kira 16.5 juta euro yang dibayar kerajaan Belanda kepada waris tahun lalu sebagai bayaran terlebih dahulu bagi pampasan yang diperintahkan Mahkamah Belanda ke atas tiga orang yang diadili atas jatuhnya MH17 untuk membayar.

“Pampasan ini sepatutnya dibayar oleh pelaku, tetapi dipersoalkan sama ada mereka akan membayarnya,” kata laporan itu.

Kerajaan Belanda meminta juruaudit bebas menganggarkan kos kerana bercadang menuntut pampasan dalam kes yang diperjuangkan Belanda dan Australia di Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa. Moscow menafikan sebarang peranan dalam jatuhnya pesawat itu.

Kerajaan Belanda juga menyokong keluarga yang membawa kes terhadap Rusia di Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah.

Menghantar dan mengenal pasti mayat mangsa yang terbunuh itu menelan belanja lebih daripada 31 juta euro, kata audit itu. Prosiding undang-undang antarabangsa dan diplomasi berkos 5.7 juta euro.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.