Tentera Myanmar menyalahkan kesilapan teknikal untuk kemalangan pesawat pejuang dalam penerbangan latihan

(SeaPRwire) –   Sebuah pesawat pejuang Burma terhempas dan terbakar pada Khamis di luar bandar akibat diperihalkan sebagai kerosakan teknikal semasa latihan, lapor stesen televisyen negara MRTV.

Kecelakaan itu berlaku sedikit selepas tengah hari dan juruterbang dilaporkan telah menyelamatkan diri dengan menyelamatkan diri daripada pesawat. Laporan TV itu hanya menyebut satu juruterbang, tetapi misi latihan di Burma biasanya menggunakan pesawat dua tempat duduk MiG-29UB.

Tentera Burma telah kehilangan sekurang-kurangnya empat helikopter dan tiga pesawat pejuang sejak mereka merampas kuasa pada Februari 2021 daripada kerajaan yang dipilih Aung San Suu Kyi, memicu tentangan aman yang tidak bersenjata.

Krisis itu telah menyebabkan pertumbuhan tentangan bersenjata dan melibatkan negara itu dalam perang saudara. Tentera, yang melancarkan serangan di pelbagai bahagian negara, menggunakan kuasa udara dengan berat, yang tidak boleh ditentang secara berkesan oleh tentangan.

Serangan udara telah memaksa beribu-ribu orang meninggalkan rumah mereka dan menyebabkan bilangan mangsa awam yang tidak diketahui. Pasukan tentangan beberapa kali mendakwa telah menjatuhkan kapal terbang tentera tetapi dakwaan mereka tidak dapat disahkan.

Wilayah Magway, kira-kira 140 batu barat daya Mandalay, bandar terbesar kedua negara, adalah kubu tentangan tetapi tidak ada pertempuran di kawasan itu ketika kemalangan itu berlaku.

Seorang penduduk kampung Kyo Wun, yang juga meminta untuk tidak disebut nama untuk mengelakkan ditangkap oleh tentera, memberitahu Associated Press bahawa pesawat itu terhempas di ladang di bahagian barat kampung itu.

Beliau berkata dua juruterbang kelihatan telah menyelamatkan diri dengan selamat dengan payung terjun. Beliau menambah bahawa pasukan keselamatan cuba memeriksa telefon bimbit penduduk untuk sebarang gambar kemusnahan yang muncul di talian.

Ahli terkemuka tentangan tempatan People’s Defense Force, yang meminta untuk dikenali dengan nama samaran “A Nyar Thar” kerana takut ditangkap, memberitahu AP bahawa dua juruterbang yang menyelamatkan diri dengan cepat diangkut oleh helikopter tentera.

Beliau mengenal pasti pesawat yang jatuh sebagai MiG-29, walaupun laporan TV negara tidak menyatakan modelnya.

Media dalam talian bebas, termasuk Myanmar Now dan Khit Thit, menerbitkan gambar kemusnahan dan kepingan pesawat yang dakwaan.

Kebanyakan kapal terbang tempur tentera Burma datang dari China atau Rusia, yang juga membekalkan peralatan lain. Banyak negara Barat mengekalkan larangan senjata, selain sanksi lain terhadap tentera pemerintah, dan berusaha menghalang bekalan bahan api penerbangan untuk menghalang serangan oleh pesawat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.