Putera William mengutuk antisemitisme ketika kadar penganiayaan di sebuah sinagog London meningkat

(SeaPRwire) –   mengutuk antisemitisme semasa lawatan ke sebuah kesinagoga di London pada Khamis, kali pertama beliau muncul di awam selepas beliau secara mengejutkan menarik diri daripada acara diraja awal minggu ini.

William, waris takhta, mendengar tentang bagaimana pelajar Yahudi di seluruh UK telah terjejas oleh peningkatan kebencian terhadap komuniti Yahudi semasa lawatannya ke Kesinagoga Marble Barat.

DiRaja berkata beliau dan isterinya, Kate, Puteri Wales, sangat prihatin tentang . “Saya di sini hari ini untuk menjamin anda semua bahawa orang peduli, orang mendengar dan kita tidak boleh membiarkan ia terus berlaku,” katanya.

William bersuara minggu lepas terhadap pertempuran di Gaza dan memanggil konflik Israel-Hamas untuk berakhir “secepat mungkin.”

Walaupun kenyataannya terhenti daripada menyeru gencatan senjata segera di Gaza, beliau bercakap tentang “kos manusia yang mengerikan konflik di Timur Tengah sejak serangan pengganas Hamas” dan menyeru lebih sokongan kemanusiaan ke Gaza.

Laporan tentang kedua-dua keganasan antisemitik dan anti-Muslim di Britain telah melonjak sejak serangan Hamas pada 7 Oktober terhadap Israel, yang memicu pencerobohan Israel ke Gaza.

Ketidakhadiran William Selasa untuk upacara peringatan untuk ibu baptisnya, mantan Raja Constantine Greece, menarik perhatian media yang signifikan kerana ia datang pada masa apabila bapa William, , dan isterinya kedua-duanya mengalami masalah kesihatan.

Pegawai Istana hanya mengatakan bahawa William menarik diri daripada upacara di Windsor kerana “perkara peribadi.” Mereka enggan memperincikan tetapi mengatakan isterinya, yang sedang pulih daripada pembedahan perut yang dilaluinya pada Januari, terus mengalami kemajuan yang baik.

Charles, yang sedang menjalani rawatan untuk bentuk barah yang tidak didedahkan, telah membatalkan semua komitmen awamnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.