Kapal terbang tentera AS membawa lapan orang terhempas di luar pantai Jepun: laporan

(SeaPRwire) –   Sebuah pesawat tentera udara Amerika Syarikat membawa lapan orang terhempas di luar pantai barat Jepun pada hari Rabu.

Pengawal Pantai Jepun berkata tapak kemalangan itu terletak di Pulau Yakushima dan kapal patroli dan pesawat telah dihantar ke lokasi untuk usaha mencari dan menyelamat, menurut Reuters. Tiada butiran yang segera tersedia mengenai status anak kapal di atas pesawat tersebut.

Digital telah menghubungi Pangkalan Tentera Udara Kadena di Okinawa dan Pengawal Pantai Jepun untuk maklumat lanjut.

Pesawat sayap putar itu dioperasikan oleh Kor Marin Amerika Syarikat, Tentera Laut Amerika Syarikat dan Marin dan mempunyai keupayaan terbang seperti helikopter dan pesawat sayap kaku.

Menurut media Jepun, pihak berkuasa tempatan mengatakan saksi melihat enjin kiri pesawat itu terbakar ketika ia menurun pada kira-kira jam 2:47 petang waktu tempatan berhampiran lapangan terbang pulau itu.

Ia hilang dari radar sedikit sebelum kemalangan pada jam 2:40 petang, menurut Setiausaha Kabinet Jepun Hirokazu Matsuno melalui Reuters.

Walaupun tentera Amerika Syarikat dan Jepun mengatakan pesawat itu selamat, pelaksanaannya di Jepun telah menjadi kontroversi kerana pengkritik mendakwa ia cenderung kepada kemalangan.

Tiga Marin Amerika Syarikat terbunuh pada Ogos apabila sebuah Osprey terhempas di luar pantai utara Australia semasa operasi rutin mengangkut tentera.

Satu lagi terhempas di laut luar Okinawa pada Disember 2016, yang memeranjatkan tindakan.

Ini adalah cerita sedang berkembang. Sila semak semula untuk kemaskini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.