Jerman pertimbangkan untuk mendapatkan senjata nuklear sendiri meskipun menolak tenaga nuklir

(SeaPRwire) –   Orang Jerman mula membincangkan sama ada negara itu akan akhirnya memerlukan senjata nuklear sendiri disebabkan oleh ketakutan terhadap pengunduran Amerika Syarikat daripada Eropah, walaupun Jerman terus menolak tenaga nuklear.

mereka telah memulakan perbincangan rancangan jatuh belakang nuklear dengan United Kingdom dan Perancis, terutamanya disebabkan oleh agresif Rusia serta tekanan bekas Presiden Trump ke atas sekutu Eropah untuk memenuhi ambang perbelanjaan pertahanan, Wall Street Journal melaporkan selasa.

Menteri Kewangan Jerman Christian Lindner memberi suara kepada kebimbangan dalam artikel yang diterbitkan dalam media Jerman.

“Dalam syarat-syarat politik dan kewangan yang mana Paris dan London bersedia mengekalkan dan memperluaskan keupayaan strategik mereka sendiri untuk keselamatan kolektif kita? Dan sebaliknya, berapa banyak kami bersedia untuk menyumbang?” soal Lindner.

Sejak akhir Perang Dunia Kedua, Jerman mengekalkan sikap pasifisme, dan ia telah bersumpah melepaskan senjata nuklear dan, lebih baru-baru ini, tenaga nuklear.

Jerman memulakan penutupan tiga reaktor nuklear terakhirnya pada bulan April tahun lalu di tengah dorongannya untuk “tenaga bersih”. Walau bagaimanapun, Jerman kini bergantung kebanyakannya kepada arang batu dan gas asli untuk menghidupkan ekonominya.

“Tenaga nuklear menyediakan elektrik untuk tiga generasi, tetapi warisannya kekal berbahaya untuk 30,000 generasi,” kata Menteri Alam Sekitar Jerman Steffi Lemke ketika itu.

Ketakutan Jerman bahawa Amerika Syarikat mungkin berhenti menjadi rintangan nuklear yang boleh dipercayai datang terutamanya berkat Trump, yang terang-terangan bermusuhan dengan NATO semasa tempoh jawatannya dan terus mengekalkan retorik itu dalam kempen pilihan raya.

Awal bulan ini, Trump berkata beliau akan membenarkan Rusia “melakukan apa sahaja syaitan mereka mahu” kepada negara-negara ahli NATO yang tidak memenuhi komitmen pembiayaan mereka.

“Saya tidak akan melindungi anda,” katanya kepada pemimpin NATO. “Sebenarnya, saya akan menggalakkan mereka untuk melakukan apa sahaja syaitan mereka mahu. Anda perlu membayar. Anda perlu membayar bil anda.”

Perjanjian NATO menyatakan serangan ke atas sebuah negara ahli adalah serangan ke atas semua negara dalam pakatan itu. Trump sebelum ini mengambil isu dengan jumlah wang yang lebih kecil yang dibelanjakan negara-negara NATO yang lain untuk pertahanan berbanding dengan apa yang dibayar oleh Amerika Syarikat. Beliau juga mengancam berulang kali dalam masa lalu untuk menarik diri Amerika Syarikat daripada NATO.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.