Ketua NATO, sekutu Eropah menjauhkan diri daripada cadangan Macron untuk penempatan tentera ke Ukraine

(SeaPRwire) –   Sekutu Barat telah menolak dengan kuat cadangan Presiden Perancis Emmanuel Macron untuk mengerahkan tentera ke Ukraine. Walaupun demikian, opsyen untuk mengerahkan tentera ke Ukraine masih terbuka.

“Ukraina tidak pernah meminta tentera Barat,” kata Kenneth J Braithwaite, bekas Setiausaha Tentera Laut di bawah pentadbiran Trump dan bekas duta Amerika Syarikat ke Norway, kepada Digital. “Sebaliknya, semasa perjalanan saya yang baru-baru ini ke Ukraine, mereka menekankan keperluan mereka hanya untuk senjata pertahanan semata-mata ketika berani mempertahankan diri daripada agresi Rusia.”

“Dalam tempoh dua tahun kebelakangan ini, kita tidak kehilangan seorang anggota tentera AS atau NATO juga kerana Ukraine telah menangkis serangan tentera Rusia,” kata Braithwaite. “Sebaliknya, mereka telah mengurangkan ancaman dan bahaya Putin kepada keselamatan negara kita sendiri dan sekutu kita dengan ‘sepeso untuk dolar’ berbanding jika kita terlibat secara terus.”

Macron mencadangkan pada Isnin bahawa sekutu Ukraine akan “melakukan segala-galanya yang perlu, supaya Rusia tidak menang dalam perang,” dengan menekankan bahawa “tiada apa yang boleh diketepikan” dan pemimpin Eropah belum mencapai konsensus untuk “menghantar tentera secara rasmi dan disokong ke tanah Ukraine.”

Walau bagaimanapun, NATO memberitahu Associated Press bahawa “tiada rancangan untuk tentera tempur NATO di darat Ukraine,” dengan menambah bahawa Ukraine berhak mempertahankan diri dan kami berhak menyokong mereka mengekalkan hak tersebut mengikut undang-undang antarabangsa.

“Sekutu NATO telah memberikan sokongan tanpa sebelumnya kepada Ukraine. Kami telah melakukannya sejak 2014 dan meningkatkan selepas serangan penuh skala,” kata Stoltenberg dalam temubual yang diterbitkan Selasa.

Menteri Luar Perancis Stephane Sejourne menjelaskan komen Macron, dengan menyatakan bahawa sokongan untuk Ukraine “mesti menjawab keperluan-keperluan khusus,” dengan menyatakan kebimbangan tentang pertahanan siber, pengeluaran senjata dan pembersihan peluru meriam, tetapi tentera tidak akan dikerahkan untuk tujuan bertempur.

“Sesetengah [tindakan sokongan] mungkin memerlukan kehadiran di wilayah Ukraine, tanpa melangkaui ambang bertempur,” kata Sejourne dalam kenyataan kepada wartawan. “Tiada apa yang boleh diketepikan. Inilah dan masih kedudukan Presiden Republik hari ini.”

Pemimpin Eropah dan negara-negara lain bertemu untuk membincangkan Ukraine dan menunjukkan sokongan di tengah-tengah kritikan bahawa mereka kurang komitmen dan kebimbangan bantuan mungkin berkurangan pada tahun ketiga perang apabila keletihan menjadi kebimbangan utama.

Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy berucap kepada sekutu-sekutu yang hadir dan menegur mereka kerana hanya menghantar “30%” senjata yang diminta.

Macron mendesak sekutunya untuk memperhatikan “isyarat bangun” dan membuat “keputusan kuat” untuk menyokong Ukraine, dengan menekankan bahawa “kita boleh lakukan lebih: lebih dalam sokongan belanjawan, lebih dalam sokongan tentera,” mengikut Politico.

United Kingdom menekankan penentangannya terhadap sebarang pengerahan tentera ke Ukraine. Sokongan Perdana Menteri Britain Rishi Sunak pada Selasa berkata “kami tidak ada rancangan untuk pengerahan besar-besaran.”

Sokongan itu menyatakan beberapa anggota kekal di Ukraine untuk menyokong angkatan bersenjata, dan tentera Ukraine juga telah dilatih di Britain dan London.

Canselor Jerman Olaf Sholz juga menekankan bahawa “tiada tentera darat, tiada askar di tanah Ukraine yang dihantar oleh negara-negara Eropah atau negara-negara NATO.”

Perdana Menteri Poland Donald Tusk pada Selasa juga menekankan komitmen untuk mengekalkan tentera di luar Ukraine, dengan berkata negaranya “tentunya tidak mahu menghantar askar sendiri.”

Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara sehingga kini , seperti bekalan perubatan dan peralatan musim sejuk, manakala ahli individu telah membuat perjanjian untuk menyediakan senjata dan latihan kepada tentera Ukraine.

Beberapa negara Eropah dalam persidangan Isnin menyokong rancangan Republik Czech untuk membeli peluru meriam untuk Ukraine di luar Kesatuan Eropah. Macron juga mengumumkan rancangan untuk koalisi baru untuk membeli dan menghantar peluru dan roket jangka sederhana dan jauh.

Associated Press dan Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.