Veteran D-Day menghormati rakan sepasukan apabila 13 nama ditambah ke tembok peringatan UK

(SeaPRwire) –   Dengan pingat yang dipasang di dada mereka, dua veteran D-Day dengan bangga mewakili rakan-rakan mereka apabila 13 nama baru ditambah ke dinding peringatan UK yang memberi penghormatan kepada mereka yang mengambil bahagian dalam pendaratan Normandy.

Veteran British Stan Ford dan John Roberts dan 11 orang lain ditambah ke Dinding Peringatan Normandy di Muzium Cerita D-Day sebelum acara menandakan 100 hari sehingga ulang tahun ke-80 permulaan serangan itu yang akhirnya berakhir di Eropah. Acara Jun 6 dijangka menjadi salah satu peringatan terakhir besar, kerana begitu sedikit daripada 850,000 tentera yang mengambil bahagian masih tinggal.

Ford berkhidmat di HMS Fratton, yang mengambil bahagian dalam serangan itu dan ditenggelamkan di lepas pantai Normandy pada Ogos 1944. Beliau mahu berada di sana untuk memberi penghormatan kepada mereka yang telah tiada – untuk mengingatkan orang ramai bahawa kemenangan membebankan dunia banyak.

“Saya harap golongan muda akan mendengar tentang pencapaian mereka, mengambil maklum dan melihat bahawa ia tidak berlaku lagi,” kata bekas tentera laut berusia 98 tahun itu. “Saya terselamat dan ada 31 sebab mengapa saya terus kembali ke Normandy, dan itulah 31 orang yang tidak pernah sampai.”

Perasaan itu juga dikongsi oleh Roberts, 99 tahun, yang menyertai Tentera Laut Diraja pada usia 13 tahun dan berkhidmat sehingga 1978 apabila beliau mencapai pangkat Laksamana Muda. Pada hari D, beliau berkhidmat di HMS Serapis, yang berada di hadapan konvoi yang tiba di Pantai Pedang pada pukul 7.30 pagi.

“Ia menjadi lebih penting setiap tahun kerana akan ada semakin sedikit veteran yang masih hidup. Saya akan berusia 100 tahun pada masa itu, tetapi dalam masa 10 tahun akan tidak ada veteran yang tinggal dan saya fikir penting untuk terus,” katanya. “Saya menikmatinya kerana saya sangat gembira ia diingati.”

Ribuan ahli awam akan menyertai veteran D-Day, anggota Angkatan Tentera dan pegawai tempatan pada bulan Jun untuk acara mengenang pendaratan. Cerita peribadi veteran dijangka menjadi inti acara itu, yang juga akan menampilkan muzik, terbang melintasi Tentera Udara Diraja dan penghormatan daripada tetamu khas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.