EU meluluskan pelan $6.4 bilion untuk menyokong Balkan Barat bagi keahlian masa depan

(SeaPRwire) –   Negara-negara EU meluluskan pelan bernilai $6.45 bilion untuk menyokong negara-negara Barat Balkan bagi keahlian masa depan.

Majlis Kesatuan Eropah menyatakan pelan itu, yang merangkumi tempoh dari 2024 hingga 2027, dijangka akan menyediakan sehingga $2.15 bilion dan $4.3 bilion pinjaman. Bantuan tertakluk kepada pembaharuan yang akan membawa kepada peraturan Kesatuan Eropah.

“Fasiliti ini akan menyokong pelbagai pembaharuan sosio-ekonomi dan asas, termasuk pembaharuan berkaitan dengan kawalan kuasa dan hak asasi manusia,” kata Majlis itu.

Enam negara rantau itu – Albania, Bosnia, Kosovo, Montenegro, Macedonia Utara dan Serbia – berada pada peringkat yang berbeza dalam permohonan keahlian mereka, tetapi penduduk telah terganggu dengan kelambatan proses itu. Croatia adalah negara terakhir yang diterima oleh EU pada 2013.

Enam negara itu berjanji untuk menyesuaikan peraturan kastam dan mencipta penyeberangan sempadan bersama seperti negara anggota EU. Mereka juga menetapkan sasaran untuk melancarkan pusat pembangunan dan penyelidikan untuk industri serta memasang Wi-Fi percuma di tempat awam.

Majlis itu menyatakan bahawa syarat bagi Serbia dan Kosovo untuk menerima bantuan ialah “mereka terlibat secara konstruktif dengan kemajuan yang boleh diukur dan hasil nyata dalam normalisasi hubungan mereka.”

Serbia tidak mengiktiraf pengisytiharan kemerdekaan Kosovo pada 2008, dan ketegangan baru-baru ini antara mereka telah mencetuskan kebimbangan di kalangan kuasa-kuasa Barat. Kedua-dua negara itu menyatakan mereka mahu menyertai EU, tetapi blok itu telah memberi amaran bahawa keengganan mereka untuk berkompromi sedang mengancam peluang keahlian mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.