Duta Israel amaran PBB ‘tercemar’ oleh antisemitisme, kata keamanan dengan Arab Saudi boleh ‘transformasi’ rantau

EKSKLUSIF — Duta Besar Israel ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Gilad Erdan mempunyai kenyataan tajam untuk badan dunia itu selepas ditahan oleh kakitangannya keselamatan, memberitahu Digital bahawa antisemitisme “sangat berleluasa” di dalam dewan PBB.

“PBB adalah sebuah bangunan, dan adalah wajar untuk mengatakan bahawa di dalam bangunan ini, antisemitisme sedihnya sangat berleluasa,” kata Erdan semasa temu bual dengan Digital. “Terdapat banyak negara antisemitik seperti Iran yang mahu memusnahkan satu-satunya negara Yahudi, dan kita tidak mendengar sebarang pengutukan terhadap Iran kerana mengatakannya.”

Komen Erdan datang selepas kakitangan keselamatan PBB menahan duta besar Israel itu selepas beliau meninggalkan Dewan Majlis Umum untuk membantah ucapan Presiden Iran Ebrahim Raisi.

Semasa protes beliau terhadap ucapan itu, Erdan memegang gambar Mahsa Amini, wanita Iran yang mencetuskan protes di seluruh negara tahun lalu selepas beliau dibunuh semasa dalam tahanan polis kerana tidak memakai penutup kepala yang betul di tempat awam, dengan keterangan gambar Erdan yang bertulis, “Wanita Iran layak mendapat kebebasan sekarang!”

Erdan menyuarakan kejijikan terhadap “penghormatan permaidani merah” PBB terhadap presiden Iran itu kepada Digital, dengan menyatakan bahawa Raisi “bertanggungjawab atas pembunuhan beribu-ribu rakyatnya sendiri.”

“Saya berasa bahawa saya perlu melakukan sesuatu,” kata Erdan. “Jadi saya membantah secara aman, dan saya memegang gambar Mahsa Amini dan tiba-tiba… saya ditangani dengan kasar oleh keselamatan PBB.”

Erdan berkata bahawa penahannya “adalah harga kecil” untuk protes itu, dengan berhujah bahawa beliau mahu menyampaikan satu mesej penting bahawa “rakyat Israel berdiri teguh bersama rakyat Iran” menentang “rejim kejam ini.”

Rawatan duta Israel di badan global itu mungkin tidak mengejutkan, dengan Erdan menunjukkan bahawa terdapat banyak contoh antisemitisme di dalam dewan PBB.

“Kita baru sahaja mendengar presiden Palestin, Presiden Abbas, memutarbelitkan, menafikan Holokus, hampir mendakwa apa yang dilakukan Hitler,” kata Erdan kepada Digital. “Tiada sesiapa pun berkata apa-apa.”

Abbas, presiden berusia 87 tahun Palestin itu, berkata pada Ogos bahawa orang Yahudi disasarkan oleh Jerman Nazi kerana “peranan sosial” mereka di Eropah dan bukan agama mereka, menurut laporan Reuters.

Kenyataan itu dikecam oleh kedua-dua AS dan Kesatuan Eropah, tetapi tidak sehingga dua minggu kemudian, sementara jurucakap Abbas mendakwa kepada Reuters bahawa kenyataan itu bukan penafian Holokus.

Duta besar Israel itu juga membincangkan usaha berterusan untuk menormalisasikan hubungan dengan Arab Saudi, dengan menyatakan bahawa Perjanjian Abraham zaman Trump merupakan langkah besar ke hadapan dan boleh “mengubah rantau kami.”

“Jika perdamaian dicapai antara Israel dan Arab Saudi, ia akan mempunyai kesan domino yang akan membawa banyak negara Muslim untuk mengikuti jejak langkah dan pasti mengakhiri konflik Israel-Arab,” kata Erdan.

Walaupun Erdan menyatakan penghargaan terhadap kerja bekas Presiden Donald Trump, beliau menekankan bahawa pentadbiran Biden telah meneruskan “momentum” itu, walaupun pada masa-masa Israel dan pentadbiran baru mempunyai beberapa “perbezaan asas.”

“Tanpa mengira sebarang pentadbiran di Washington, ikatan antara Israel dan Amerika Syarikat adalah tidak terputus,” kata Erdan. “

Apabila berkaitan dengan antisemitisme di PBB, Erdan juga berhujah bahawa terdapat ramai kakitangan dalam dewannya yang sama ada membuat kenyataan antisemitik atau terlibat dalam “siasatan” antisemitik, sesuatu yang dikatakannya perlu dibanteras oleh badan dunia itu.

“Saya mengharapkan kepimpinan PBB, Setiausaha Agung dan kakitangan kanan bertindak, bukan hanya mengatakan kata-kata kosong yang baik terhadap antisemitisme,” kata Erdan. “Mereka bahkan tidak cuba menangani antisemitisme yang berleluasa di PBB, jadi sedihnya, ya, PBB tercemar dengan antisemitisme, tetapi saya cuba sedaya upaya untuk memeranginya.”

Diminta komen oleh Digital, pejabat Setiausaha Agung PBB menafikan telah membentangkan “permaidani merah” untuk Iran.

“Tidak ada permaidani merah di PBB,” jurucakap Setiausaha Agung PBB António Guterres memberitahu Digital. “Semua orang mendapat permaidani hijau yang sama.”

Jurucakap itu juga berkata bahawa Setiausaha Agung tidak boleh “dipertanggungjawabkan atas kata-kata sebuah negara anggota,” tetapi berhujah bahawa Guterres mempunyai rekod yang kukuh dalam memerangi antisemitisme dalam “kata-kata dan tindakan.”

“Setiausaha Agung, dalam kata-kata dan tindakan, sentiasa melayani Israel sebagai negara anggota dengan hak dan tanggungjawab yang sama seperti yang lain,” kata jurucakap itu. “Suara beliau telah menjadi salah satu yang paling lantang di pentas global mengutuk antisemitisme dan — sayangnya — tren semakin meningkat penulisan semula sejarah.”