Dua helikopter tentera Malaysia bertabrakan semasa latihan tentera, membunuh kesemua 10 anak kapal

(SeaPRwire) –   Dua helikopter tentera laut Malaysia berlanggar di udara dan terhempas semasa sesi latihan pada Selasa, membunuh kesemua 10 orang di atas kapal dan mencederakan seorang penenang di kolam, pihak berkuasa berkata.

Helikopter itu sedang berlatih di pangkalan tentera laut di negeri Perak utara untuk sambutan ulang tahun ke-90 tentera laut apabila kemalangan itu berlaku, tentera laut berkata dalam kenyataan ringkas. “Semua mangsa disahkan mati di tapak kejadian,” katanya.

Satu video yang beredar di media sosial didakwa merupakan kejadian itu menunjukkan beberapa helikopter terbang rendah dalam formasi. Salah satu helikopter melencong ke sisi dan menyentuh rotor helikopter lain, . Seorang pegawai polis tempatan, yang enggan disebut kerana beliau tidak dibenarkan bercakap dengan media, mengesahkan rakaman itu tulen.

Dua helikopter itu rusak teruk sehingga tidak dapat dikenali. Pasukan menyelamat menyusur kepingan untuk mencari mayat. Mangsa terdiri daripada tiga wanita dan tujuh lelaki berusia antara 26 dan 41 tahun, pihak berkuasa berkata.

berkata negara berkabung atas “tragedi yang menyayat hati dan jiwa”. Beliau berkata tentera laut akan segera menjalankan siasatan untuk mencari punca insiden itu.

Tujuh daripada mangsa krew berada di atas helikopter operasi laut AW139, tentera laut berkata. Kenderaan udara itu dihasilkan oleh AgustaWestland, anak syarikat pembekal pertahanan Itali Leonardo. Tiga lagi berada di atas helikopter ringan Fennec, dihasilkan oleh konglomerat pertahanan Eropah berbilang kebangsaan Airbus.

Menteri Pertahanan Mohamed Khaled Nordin berkata sambutan ulang tahun pada Sabtu ini akan dibatalkan dan digantikan dengan solat Jumaat untuk mangsa.

Khaled berkata dua helikopter itu antara tujuh yang sedang berlatih apabila berlaku perlanggaran. Satu terhempas ke padang sukan kosong, manakala yang lain jatuh ke kolam renang berhampiran. Seorang penenang menerima kecederaan selepas terkena kepingan pesawat, beliau tambah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.