Denmark mengakhiri siasatan ke atas saluran paip Nord Stream, menyatakan tiada asas yang mencukupi untuk tuduhan jenayah

(SeaPRwire) –   Denmark pada Isnin menutup siasatan ke atas serangan paip gas Nord Stream 2022, dengan pihak berkuasa menyatakan mereka telah menyimpulkan bahawa ada sabotaj yang disengajakan tetapi “tiada asas yang mencukupi” untuk mengejar kes jenayah.

Pihak berkuasa Denmark menyatakan siasatan “telah kompleks dan menyeluruh.” Polis Copenhagen, yang menjalankan siasatan bersama-sama dengan perkhidmatan keselamatan Denmark, berkata mereka tidak dapat memberikan ulasan lanjut.

Letupan bawah air pada Nord Stream , yang dibina untuk mengangkut gas asli Rusia ke Jerman, berlaku di perairan antarabangsa tetapi dalam zon ekonomi Sweden dan Denmark. Sweden sebelum ini menyatakan bahawa negara pengganas adalah paling mungkin pelaku.

Siasatan Denmark merupakan salah satu daripada tiga siasatan ke atas letupan.

Sweden menamatkan siasatannya pada 7 Februari atas alasan ia tidak mempunyai bidang kuasa. Ia berkata tujuan utama siasatan adalah untuk menetapkan sama ada Sweden atau rakyatnya secara sengaja terlibat. Pegawai Sweden juga berkata mereka menyerahkan kepada Jerman “bahan yang boleh digunakan sebagai bukti dalam siasatan Jerman.”

Kenneth Øhlenschlæger Buhl dari Royal Danish Defense College berkata kepada Associated Press bahawa keputusan Denmark untuk menutup siasatan adalah dijangka.

“Sweden mengatakan mereka mempunyai idea yang agak baik mengenai siapa yang berada di sebaliknya tetapi tidak mempunyai bidang kuasa ke atas mereka yang ingin mereka bercakap,” kata Øhlenschlæger Buhl. “Orang Denmark mengatakan perkara yang sama, hanya sedikit berbeza perkataan.”

“Saya percaya bahawa orang Jerman tidak dapat tiba kepada kesimpulan lain,” katanya. “Mereka mungkin membuka penutup sedikit lebih, tetapi tidak banyak.”

Pejabat pendakwa federal Jerman berkata pada Isnin bahawa siasatannya masih berterusan dan ia tidak akan memberikan maklumat lanjut.

Sumber letupan telah menjadi misteri antarabangsa besar.

Letupan berlaku ketika Eropah cuba melepaskan diri daripada sumber tenaga Rusia berikutan serangan penuh skala Kremlin ke atas Ukraine, dan menyumbang kepada ketegangan yang berikutan permulaan perang.

Letupan bawah air merosakkan paip Nord Stream 1, yang merupakan laluan utama Rusia untuk bekalan gas asli ke Jerman sehingga Rusia memotong bekalan pada akhir Ogos 2022.

Ia juga merosakkan paip Nord Stream 2, yang tidak pernah memasuki perkhidmatan kerana Jerman menangguhkan proses pensahihannya tidak lama sebelum Rusia menyerang Ukraine pada Februari tahun itu.

Letupan pada paip berlaku kira-kira 80 meter (260 kaki) di bawah air di dasar laut di Laut Baltik. Ukuran seismik menunjukkan letupan berlaku tidak lama sebelum kebocoran dikesan.

Berbulan-bulan selepas letupan, tiada penjelasan yang diterima. Rusia menuduh Amerika Syarikat menyusun letupan, tuduhan yang dinafikan Washington.

Di Moscow, jurucakap Kremlin Dmitry Peskov berkata “situasi hampir absurd.”

“Di satu pihak, ada tindakan sabotaj yang disengaja dan di pihak lain tiada kemajuan” dalam siasatan. “Situasi begitu jelas sehingga hanya boleh menyatakan kekaguman mutlak,” katanya.

Paip telah lama menjadi sasaran kritikan oleh Amerika Syarikat dan sebahagian besar sekutunya, yang memberi amaran bahawa ia membawa risiko kepada keselamatan tenaga Eropah dengan meningkatkan ketergantungan pada gas Rusia.

Pada Mac 2023, media Jerman melaporkan bahawa kumpulan pro-Ukraine terlibat dalam sabotaj menggunakan kapal dan berlepas dari pelabuhan Rostock. Ukraine menolak cadangan bahawa ia mungkin memerintah serangan dan pegawai Jerman menyuarakan keraguan terhadap tuduhan itu.

Peguam Sweden sebelum ini memberi isyarat bahawa identiti pelaku mungkin kekal tidak jelas.

Selain kesan geopolitiknya, kebocoran paip Nord Stream merupakan bencana alam sekitar besar dengan hidupan tempatan terjejas dan jumlah metana yang besar dikeluarkan ke Laut Baltik dalam apa yang dianalisis mungkin merupakan pelepasan metana tunggal terbesar disebabkan aktiviti manusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.