Perdana Menteri UK Rishi Sunak menafikan tuduhan bahawa parti politiknya bersifat anti-Muslim

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri British Rishi Sunak mengatakan pada hari Isnin bahawa seorang ahli parlimen Konservatif telah salah mengatakan datuk bandar London dikawal oleh Islamis, dan juga menafikan bahawa parti pemerintah mentoleransi prasangka anti-Muslim.

Sunak berada di bawah tekanan untuk mengutuk Islamofobia selepas komen oleh Lee Anderson, yang telah digantung dari kumpulan Parti Konservatif di Parlimen pada hari Sabtu kerana komen tentang Datuk Bandar Sadiq Khan, di tengah-tengah ketegangan politik yang semakin meningkat di dalam politik British mengenai .

Anderson, seorang populis yang berani, mendakwa Islamis “telah mendapat kawalan” Khan dan bandaraya London. Khan adalah Muslim, dan ahli Parti Buruh pembangkang.

“Komentar ini tidak dapat diterima, mereka salah,” kata Sunak kepada stesen radio BBC pada hari Isnin. “Perkataan penting, terutamanya dalam iklim semasa di mana ketegangan sedang tinggi dan saya fikir adalah wajib bagi kita semua untuk memilihnya dengan teliti.”

Apabila ditanya sama ada partinya mempunyai masalah Islamofobia, Sunak berkata: “Tidak, tentu sahaja tidak.”

Pembangkang menuduh Konservatif sengaja meningkatkan ketegangan mengenai protes pro-Palestin yang telah diadakan hampir setiap hujung minggu sejak konflik Israel-Hamas bermula pada bulan Oktober. Sunak memecat bekas Setiausaha Dalam Negeri Suella Braverman pada bulan November selepas dia memanggil protes, yang telah menarik ratusan ribu perarakan, “perarakan kebencian” dan menuduh polis terlalu lunak dengan mereka.

Protes telah hampir keseluruhannya aman, walaupun terdapat beberapa puluhan penangkapan kerana tanda dan syair yang didakwa menyokong Hamas, sebuah organisasi yang dilarang di Britain. Beberapa orang juga mengatakan perarakan besar-besaran telah mencipta atmosfera menakutkan bagi orang Yahudi London.

Dalam temu bual dengan saluran berita kanan GB News, Anderson mengkritik tindak balas polis terhadap demonstrasi, meletakkan salah ke atas datuk bandar. Beliau berkata “Islamis … (telah) mendapat kawalan Khan dan mereka telah mendapat kawalan London,” dan mendakwa Khan telah “menyerahkan bandaraya modal kita kepada kawan-kawannya.”

Penggantungan bermakna Anderson, timbalan pengerusi Konservatif sehingga bulan lepas, akan duduk di Parlimen sebagai bebas kecuali jika beliau menyertai parti lain seperti Reform U.K. sayap kanan, yang dahulunya dikenali sebagai Brexit Party.

Buruh berkata Konservatif perlu melakukan lebih untuk menangani prasangka, mengingatkan bahawa Anderson telah digantung kerana enggan meminta maaf daripada komen asalnya tentang Khan.

Pengerusi Buruh Anneliese Dodds berkata komen Anderson “jelas bukan tentang siapa Sadiq Khan, ia adalah fitnah yang diarahkan kepadanya kerana Islamofobia.”

Langkah itu datang ketika ketegangan mengenai perang Israel-Hamas meracuni politik British, dengan sesetengah ahli parlimen mengatakan mereka takut untuk keselamatan mereka selepas menerima ancaman mengenai kedudukan mereka mengenai konflik itu. Laporan tentang kedua-dua kebencian antisemitik dan anti-Muslim di Britain telah melonjak sejak serangan Hamas pada 7 Oktober, yang memicu perang di Gaza.

Minggu lepas cubaan untuk mengadakan undian Dewan Rakyat memanggil gencatan senjata telah berubah menjadi kekacauan selepas Speaker Dewan Rakyat Lindsay Hoyle menyimpang dari adat parlimen dengan membenarkan undian untuk tiga moti yang berbeza, memicu keluaran Konservatif dan Parti Kebangsaan Scotland.

Hoyle berkata beliau telah cuba untuk memastikan bahawa mempunyai peluang untuk membuat pendirian mereka jelas dalam iklim ancaman dan intimidasi, tetapi menghadapi panggilan untuk meletak jawatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.