Bulgaria tangkap 12 kerana melanggar sekatan anti-Rusia

Polis Bulgaria telah menahan 12 orang yang dituduh mengeksport barangan kegunaan dua hala secara haram ke Rusia yang boleh digunakan oleh tentera Rusia dalam perang di Ukraine.

Ketua setiausaha Kementerian Dalam Negeri, Zhivko Kotsev, memberitahu wartawan Selasa bahawa suspek termasuk warganegara Bulgaria, Rusia dan Belarus.

Operasi untuk menahan suspek dilakukan oleh beberapa agensi selepas Agensi Keselamatan Negara menerima maklumat mengenai pemindahan barangan haram dengan kemungkinan kegunaan dua hala, kata ketua agensi Plamen Tonchev. Eksport sedemikian ke Rusia dilarang di bawah sekatan EU yang dikenakan ke atas Rusia selepas ia memulakan perang di Ukraine.

“Satu rangkaian antarabangsa telah didedahkan untuk bekalan barangan kegunaan dua hala secara haram dengan aplikasi awam dan tentera dari negara-negara Eropah ke Persekutuan Rusia,” kata Tonchev.

Beliau menambah bahawa penghantaran itu bukan untuk tentera Rusia yang biasa, tetapi untuk pasukan khas yang bertempur di Ukraine, seperti Kumpulan Wagner dan unit paramiliter Akhmat.

Tonchev juga berkata bahawa kumpulan jenayah telah beroperasi di negara anggota EU yang lain, serta di Britain, Serbia, Singapura dan Emiriah Arab Bersatu.