Belarus menjatuhkan hukuman penjara tiga tahun ke atas aktivis Katolik kerana menghina Lukashenko

(SeaPRwire) –   Seorang aktivis Katolik telah diberi hukuman penjara tiga tahun Jumaat atas tuduhan yang telah ditolak oleh diplomat Barat sebagai didorong secara politik, langkah terbaru dalam tindakan tegas kerajaan terhadap masyarakat sivil negara itu.

Uladzislau Beladzed, 33, yang mengajar katekisme di Katedral Nama Suci Perawan Suci bandar itu, didapati bersalah atas tuduhan menghina presiden dan menimbulkan kekacauan sosial.

Beladzed aktif menyertai protes besar-besaran yang dipicu oleh undian 2020 yang memberi lagi penggal kepada Presiden otokratik Belarus Alexander Lukashenko dan dikecam oleh pembangkang dan Barat sebagai dipermainkan. Para pejabat Belarus merespons demonstrasi besar-besaran itu dengan tindakan tegas yang menyaksikan lebih daripada 35,000 orang ditahan dan ribuan dipukul oleh polis.

Beladzed ditahan oleh polis dalam perhimpunan beberapa kali. Dia kemudiannya menyokong pergerakan negara itu untuk pilihan raya bebas, dan selepas permulaan peperangan Rusia di Ukraine, dia secara terbuka berdoa untuk keamanan.

Semasa protes, beberapa gereja Katolik dan Protestan menyediakan perlindungan dan sokongan kepada para peserta demonstrasi. Rohani Katolik dan Protestan yang menyokong protes dan melindungi para peserta demonstrasi di gereja mereka menjadi sasaran penindasan, tetapi sesetengah paderi Ortodoks juga mengecam tindakan tegas itu.

Kira-kira 80% daripada penduduk Belarus 9.5 juta orang adalah Kristian Ortodoks. Kira-kira 14% penduduk, terutamanya di kawasan barat, utara dan tengah negara, manakala selebihnya 2% terdiri daripada gereja Protestan.

Beladzed berada dalam tahanan sejak ditangkap pada Mei 2023, dan pusat hak asasi manusia Viasna melaporkan bahawa dia mengalami masalah kesihatan yang serius dan melaporkan bahawa ahli keluarganya melihat tanda-tanda bahawa dia telah dipukul ketika menghadiri perbicaraan.

Beladzed juga dipaksa merakamkan video dari sel penjaranya di mana dia mengakui dia gay, “di bawah tekanan jelas,” kata Viasna.

Kes Beladzed, yang telah menghantar lagi pukulan menghancurkan kepada masyarakat sivil Belarus, telah mencetuskan kritikan tajam dari diplomat Barat, yang mengecam tuduhan terhadapnya sebagai tidak adil dan didorong secara politik.

Terdapat lebih daripada 1,400 tahanan politik di negara itu, menurut Viasna, termasuk pengasas kumpulan itu, pemenang Hadiah Keamanan Nobel Ales Bialiatski.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.