AS membebaskan berbilion dolar dalam pengurangan sekatan kepada Iran ketika wakil-wakil Tehran mengakibatkan kemusnahan di rantau

(SeaPRwire) –   Penasihat Keselamatan Negara Amerika Syarikat John Kirby pada Jumaat berkata wang daripada pengecualian sanksi yang dilanjutkan minggu ini untuk membenarkan Iraq membeli tenaga daripada Iran tidak akan pergi kepada “mullah” mereka.

“Tiada wang ini pergi kepada mullah. Tiada wang ini pergi ke Tehran. Bantuan kemanusiaan yang diberikan sebenarnya pergi kepada pembekal yang menyediakan bantuan kemanusiaan kepada rakyat Iran,” katanya kepada wartawan White House Jacqui Heinrich semasa sesi soal jawab Jumaat. “Bukan sahaja rakyat Iraq tidak menderita kerana ini, rakyat Iran juga tidak akan menderita kerana ini.”

“Ini membenarkan Iraq untuk dapat bekerja jauh daripada tenaga Iran supaya mereka boleh mengekalkan lampu hidup,” kata Kirby.

Pentadbiran Biden pada Khamis datang di bawah kritikan selepas ia walaupun mendapat bantahan berulang daripada mereka yang bimbang Iran boleh menyalahgunakan wang tersebut.

Dalam emel kepada Digital, jurucakap Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat berkata, “Di bawah pengecualian ini, tiada wang telah dibenarkan memasuki Iran.”

“Wang pergi terus kepada pembekal atau institusi kewangan yang dipercayai di negara lain. Wang tidak pernah menyentuh Iran,” tambah jurucakap itu merujuk kepada laporan AS$10 bilion dalam pembayaran Iraq yang disimpan dalam akaun pencaj.

Pengecualian itu diperbaharui hanya beberapa hari yang lalu di Jordan, dan lebih daripada 30 lagi cedera, dalam serangan drone oleh militia pro-Iran di Iraq.

Walaupun jaminan pentadbiran bahawa pengecualian sanksi tidak membolehkan Tehran mengakses wang secara langsung, pengkritik langkah itu kekal meragui.

“Pengecualian ini membantu subsidi pembunuhan tiga askar Amerika di Jordan dan serangan tidak henti-henti terhadap Tentera Laut Amerika Syarikat dan kapal milik Amerika di Laut Merah,” kata Richard Goldberg, Penasihat Kanan Yayasan untuk Pertahanan Demokrasi dalam kenyataan pada Khamis. “Terus memberi Iran akses kepada berbilion-bilion hanya akan menambah bahan bakar kepada keganasan, penyebaran peluru berpandu dan eskalasi nuklear.”

Presiden Iran Ebrahim Raisi membawa kritikan baru terhadap pengecualian selepas persetujuan September yang menyaksikan pembebasan lima tahanan Amerika sebagai pertukaran untuk lima warganegara Iran dan penangguhan Washington terhadap yang sebelum ini ditahan di bawah sanksi Amerika Syarikat.

Dalam dakwaan semasa temubual dengan NBC, Raisi berkata wang itu akan digunakan “di mana sahaja kami perlukan.”

“Wang ini milik rakyat Iran, kerajaan Iran, jadi Republik Islam Iran akan memutuskan apa yang akan dilakukan dengan wang ini,” kata Raisi kepada Lester Holt dari NBC. “Kemanusiaan bermaksud apa sahaja yang diperlukan rakyat Iran, jadi wang ini akan dibajetkan untuk keperluan itu dan keperluan rakyat Iran akan ditentukan dan diputuskan oleh kerajaan Iran.”

Jurucakap Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat berkata kepada Digital pada Khamis bahawa wang yang timbul di bawah import tenaga Iraq disimpan dalam “akaun terhad” yang hanya boleh digunakan “untuk pembelian makanan, ubat-ubatan, peralatan perubatan, produk pertanian, dan transaksi bukan berlarangan.”

“Tiada ‘pengecualian sanksi’ dalam pengecualian tenaga elektrik Iraq,” tambah jurucakap itu. “Sebarang dakwaan bahawa ini akan digunakan untuk menyokong keganasan atau untuk sebarang sebab lain adalah sepenuhnya tidak tepat.”

Pengecualian sanksi kekal amalan berterusan sejak pentadbiran Trump yang pertama kali melaksanakannya ketika Iraq mencari untuk mengurangkan ketergantungan tenaganya pada Iran.

Iraq dilaporkan telah mengurangkan ketergantunannya terhadap import tenaga Iran lebih daripada separuh sejak 2020.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.