Bekas presiden Brazil didakwa atas dakwaan pemalsuan data vaksinasi COVID

(SeaPRwire) –   telah menuduh bekas Presiden Jair Bolsonaro kerana persatuan jenayah dan memalsukan data pemvaksinan COVID-19 sendiri, menandakan pertuduhan pertama untuk pemimpin sayap kanan yang tertekan itu dengan kemungkinan lain di simpan.

Mahkamah Agung melepaskan pengakuan polis pada Selasa yang mendakwa Bolsonaro dan 16 orang lain memasukkan maklumat palsu ke dalam pangkalan data kesihatan awam untuk menunjukkan seolah-olah bekas presiden itu, anak perempuannya berusia 12 tahun dan beberapa orang dalam lingkarannya telah menerima vaksin.

Semasa wabak, Bolsonaro merupakan salah seorang pemimpin dunia yang menentang vaksin dengan terang-terangan, melanggar sekatan kesihatan dan menggalakkan masyarakat mengikuti contohnya. Pentadbirannya mengabaikan beberapa e-mel daripada syarikat farmaseutikal Pfizer menawarkan untuk menjual Brazil puluhan juta dos pada tahun 2020 dan secara terbuka mengkritik langkah oleh bekas Gabenor Negeri Sao Paulo João Doria untuk membeli vaksin daripada syarikat Cina Sinovac ketika tiada vaksin yang lain tersedia.

Pejabat peguam agung Brazil akan membuat keputusan akhir sama ada untuk menggunakan pengakuan polis untuk memfailkan tuduhan terhadap Bolsonaro di Mahkamah Agung. Ia timbul daripada salah satu daripada beberapa siasatan yang menyasarkan Bolsonaro, yang memerintah antara 2019 dan 2022.

Peguam Bolsonaro tidak segera menjawab permintaan komen daripada Associated Press. Bekas presiden itu menafikan sebarang salah laku semasa soal siasat Mei 2023.

Polis menuduh Bolsonaro dan penasihatnya mengubahsuai pangkalan data kementerian kesihatan secara rahsia sebelum beliau bepergian ke AS pada Disember 2022, dua bulan selepas beliau kalah dalam pilihan raya semula kepada Luiz Inácio Lula da Silva.

Bolsonaro perlu sijil pemvaksinan untuk memasuki AS, di mana beliau kekal untuk hari-hari terakhir tempohnya dan bulan-bulan pertama tempoh Lula.

Jika disabitkan atas memalsukan data kesihatan, politikus berusia 68 tahun itu boleh menghabiskan sehingga 12 tahun di belakang batas, dan sedikit sebanyak dua tahun, mengikut analisis undang-undang Zilan Costa. Tempoh penjara maksimum untuk tuduhan persatuan jenayah adalah empat tahun, katanya.

Bolsonaro masih setia kepada pangkalannya, seperti yang ditunjukkan oleh gelombang sokongan bulan lepas dengan kira-kira 185,000 orang memenuhi boulevard utama Sao Paulo untuk mengutuk apa yang – dan bekas presiden itu – menggambarkan sebagai penganiayaan politik.

Mahkamah pilihan raya tertinggi Brazil sudah mengisytiharkan Bolsonaro tidak layak sehingga 2030, atas alasan beliau menyalahgunakan kuasanya semasa kempen 2022 dan melemparkan keraguan tidak berasas terhadap sistem undian elektronik negara.

Siasatan lain termasuk satu yang cuba menentukan sama ada Bolsonaro cuba menyeludup dua set permata berharga ke Brazil dan mencegah mereka dimasukkan ke dalam koleksi awam presiden. Satu lagi berkaitan dengan dakwaan penglibatannya dalam pemberontakan 8 Januari 2023 di ibu negara Brasilia, tidak lama selepas Lula mengambil kuasa, yang menyerupai rusuhan Capitol dua tahun sebelumnya. Beliau menafikan salah laku dalam kedua-dua kes.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.