Ariel Henry meletak jawatan sebagai perdana menteri Haiti ketika negara itu terus menghadapi keganasan kumpulan bersenjata yang membunuh

(SeaPRwire) –   Ariel Henry meletak jawatan sebagai perdana menteri Haiti sebagai negara terus menghadapi keganasan kumpulan yang membunuh.

Henry mengemukakan peletakan jawatannya dalam surat yang ditandatangani di Los Angeles, bertarikh 24 April, dan dikeluarkan pada hari Khamis oleh pejabatnya pada hari yang sama majlis yang diberi tugas memilih perdana menteri dan Kabinet baru untuk Haiti dijadualkan dilantik.

Majlis itu akan dilantik lebih sebulan selepas pemimpin Caribbean mengumumkan penubuhannya berikutan mesyuarat kecemasan untuk menangani krisis Haiti yang meruncing.

Majlis sembilan ahli itu, di mana tujuh mempunyai, juga dijangka membantu menetapkan agenda Kabinet baru. Ia juga akan melantik suruhanjaya pilihan raya sementara, keperluan sebelum pilihan raya boleh diadakan, dan menubuhkan majlis keselamatan negara.

Kumpulan melancarkan serangan bersepadu yang bermula pada 29 Februari di ibu negara, Port-au-Prince, dan kawasan sekitarnya. Mereka membakar balai polis dan hospital, membuka tembakan ke lapangan terbang antarabangsa utama yang kekal ditutup sejak awal Mac dan menyerbu dua penjara terbesar Haiti, melepaskan lebih 4,000 tahanan.

Serangan itu bermula semasa Perdana Menteri Henry dalam lawatan rasmi ke Kenya untuk mendesak pelaksanaan pasukan polis dari negara Caribbean yang disokong PBB. Dia kekal terkunci di luar Haiti.

Masyarakat antarabangsa mendesak majlis memberi keutamaan keselamatan meluas Haiti. Bahkan sebelum serangan bermula, kumpulan sudah menguasai 80% Port-au-Prince. Bilangan orang yang terbunuh pada awal 2024 meningkat lebih 50% berbanding tempoh yang sama tahun lalu, mengikut laporan PBB terkini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.