Ahli keluarga Alexei Navalny berkumpul untuk mengucapkan selamat tinggal di Moscow

(SeaPRwire) –   Keluarga musuh ketat Presiden Rusia Vladimir Putin, Alexei Navalny, bersatu Jumaat untuk pengebumiannya di Moscow, berminggu selepas kematiannya yang misteri.

Beratus-ratus pengunjung berbaris di sekeliling gereja Soothe My Sorrows di Moscow di mana jenazah pemimpin pembangkang Rusia Alexei Navalny akan ditanahkan. Mereka memecah ke dalam sorakan “Navalny! Navalny!” ketika peti mayatnya dibawa masuk.

Pengebumian itu berlaku beberapa hari selepas mayat Navalny diserahkan kepada tangan keluarga.

Wakil Kira Yarmysh mengesahkan mayat Navalny telah diserahkan semula oleh kerajaan Rusia selepas beberapa hari merayu dari Lyudmila Navalnaya, ibu aktivis yang telah meninggal.

“Mayat Alexey telah diserahkan kepada ibunya,” Yarmysh mengesahkan Sabtu. “Terima kasih banyak kepada semua orang yang meminta ini bersama kami. Lyudmila Ivanovna masih di Salekhard.”

Pemimpin pembangkang itu dijumpai mati dalam keadaan misteri di penjara kolonial IK-3 Rusia yang kejam, juga dikenali sebagai “Serigala Kutub,” di Kharp.

Pihak penjara menyatakan Navalny meninggal pada 16 Februari akibat “kematian tiba-tiba” selepas rebah mengikut langkah. Dia berusia 47 tahun.

Penjara itu, salah satu penjara terkeras Rusia, terletak kira-kira 145 batu timur Moscow.

Kematiannya mencetuskan tuduhan di seluruh dunia bahawa dia telah dibunuh.

Pada hari kematian Navalny, Presiden Biden memberitahu wartawan di Rumah Putih bahawa “kami tidak tahu betul apa yang berlaku, tetapi tiada keraguan bahawa kematian Navalny adalah akibat sesuatu yang dilakukan oleh Putin dan anak buahnya.”

Setiausaha Negara Antony Blinken berkata “kematian Navalny di penjara Rusia dan ketakutan dan ketakutan seorang lelaki sahaja menggarisbawahi kelemahan dan busuk di hati sistem yang dibina oleh Putin.”

Empat tahun lalu, Navalny sendiri ditanya apa yang akan dikatakannya kepada penyokong Rusianya jika dibunuh kerana mencabar Putin.

“Anda tidak dibenarkan menyerah,” katanya kepada pencipta dokumentari itu. “Jika mereka memutuskan untuk membunuh saya, ia bermakna kami sangat kuat dan kita perlu menggunakan kuasa ini.”

Yulia Navalnaya berjanji untuk meneruskan kerjanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.