5 orang disahkan mati, 49 lagi hilang selepas bangunan sedang dibina runtuh di Afrika Selatan

(SeaPRwire) –   terus bekerja sepanjang malam mencari puluhan pekerja pembinaan yang disemadam lebih 12 jam di bawah reruntuhan konkrit selepas kompleks apartemen bertingkat yang sedang dibina runtuh di sebuah bandar pantai di Afrika Selatan.

Pihak berkuasa berkata awal pagi Selasa bahawa jumlah mangsa maut meningkat kepada lima, sementara 49 pekerja masih disemadam di dalam kekacauan besi konkrit bangunan itu, yang runtuh pada petang Isnin. Pihak berkuasa berkata tambahan 21 pekerja telah diselamatkan dari reruntuhan dan dibawa ke hospital-hospital berbeza, dengan sekurang-kurangnya 11 daripada mereka mengalami kecederaan teruk.

Runtuhan itu berlaku di bandar George, kira-kira 250 batu timur Tanjung Harapan di pantai selatan.

Lebih 100 kakitangan kecemasan dan penyelamat lain berada di tapak, menggunakan anjing pengesan untuk cuba mengesan pekerja, sesetengah daripada mereka terperangkap di bawah slabs konkrit besar yang jatuh ke atas mereka apabila bangunan lima tingkat itu runtuh.

Kren besar dan peralatan pengangkatan berat lain dibawa ke tapak untuk membantu operasi menyelamat dan lampu sorot tinggi didirikan untuk membenarkan pasukan penyelamat dan penyelamat bekerja sepanjang malam.

Penyelamat membuat hubungan dengan 11 pekerja terperangkap di dalam reruntuhan dan berharap untuk mengeluarkan mereka, kata Colin Deiner, ketua pengarah Pengurusan Bencana dan Perkhidmatan Pemadam Kebakaran Wilayah Cape Barat. Beliau berkata sesetengah daripada mereka bercakap dengan penyelamat tetapi tidak dapat bergerak kerana anggota badan mereka terperangkap di bawah konkrit.

“Ia operasi yang sangat sukar,” kata Deiner, yang berada di tapak. “Ada banyak konkrit … jadi kami fikir ia masih akan mengambil masa yang agak lama. Operasi mencari akan berterusan sepanjang hari. Kami mempunyai banyak orang di tapak tetapi ia benar-benar kerja yang sukar.”

“Begitu banyak orang terperangkap di dalam bangunan seperti itu adalah seperti mencari jarum dalam botol rumput. Anda sebenarnya perlu memecahkan konkrit dan memotong besi penguat.”

Terdapat 75 pekerja di tapak pembinaan apabila bangunan itu runtuh, kata pihak berkuasa George. Ia berkata tiga pasukan penyelamat bekerja di tapak yang berbeza di sekitar bangunan runtuh di mana mereka percaya pekerja pembinaan kemungkinan besar berada.

Ahli keluarga dan kawan-kawan pekerja berkumpul di pejabat perbandaran berhampiran.

“Fikiran kami bersama keluarga dan semua yang terlibat yang terus menunggu berita orang tersayang,” kata Datuk Bandar George Leon Van Wyk.

Pihak berkuasa Wilayah Cape Barat menghantar Deiner, ketua unit tindak balas bencananya dari Tanjung Harapan ke George untuk menyelia operasi penyelamat dan Perdana Menteri Wilayah Cape Alan Winde, ketua kerajaan wilayah, juga berada di tapak.

Winde berkata kerajaan juga telah menghantar sumber tambahan untuk membantu pasukan kecemasan mempercepatkan tindak balas mereka. Pada masa ini, pegawai berfokus untuk menyelamatkan nyawa. Ini keutamaan kami pada peringkat ini,” kata Winde dalam kenyataan.

Kerajaan kebangsaan sedang diberi maklumat mengenai operasi penyelamat, kata Winde.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.