5 jenayah mengerikan di seluruh dunia pada 2023

(SeaPRwire) –   Seorang pembunuh berantai kanak-kanak yang produktif dijatuhi hukuman penjara seumur hidup di Britain, beratus-ratus mayat ditemui dari sebuah kultus Kristian di Kenya, dan serangan ganas terhadap anak lelaki El Chapo di Mexico antara beberapa insiden paling ketara dari seluruh dunia tahun ini.

Empat orang Amerika diculik di Mexico oleh kartel seketika selepas menyeberangi sempadan Amerika Syarikat; seorang penembak Jerman melakukan serangan di pusat Saksi-Saksi Yehuwa di Hamburg, Jerman.

Berikut adalah lima insiden tersebut.

Serbuan untuk menangkap anak lelaki El Chapo meninggalkan 30 mati

Pihak berkuasa Mexico di Culiacan, Sinaloa, terlibat dalam pertempuran berdarah untuk menangkap Ovidio Guzmán — anak lelaki kepada ketua kartel dadah terkenal Joaquin “El Chapo” Guzmán.

Pertempuran yang hebat antara penembak kartel dadah Sinaloa yang disyaki dan tentera Mexico meletus pada 5 Januari 2023. Kedua-dua pihak terlibat tembak menembak terbuka, tentera menghantar helikopter Black Hawk untuk menyerang konvoi kenderaan kartel, dan ahli kartel kononnya menyerang kenderaan tentera dan awam di lapangan terbang antarabangsa bandar. Ahli lain cuba menculik doktor di hospital tempatan untuk merawat pejuang tercedera.

Pertempuran itu mengorbankan 30 nyawa, termasuk 10 anggota tentera dan seorang pegawai polis Culiacan. Sekurang-kurangnya 17 pegawai polis dan 35 anggota tentera cedera dalam tembak menembak berlarutan.

Guzmán merupakan pemimpin faksi Sinaloa yang dipanggil “Los Menores” atau “the Juniors,” yang juga dikenali sebagai “Los Chapitos,” bagi anak-anak lelaki El Chapo. Beliau bersama-sama adik-beradiknya, kononnya terus menguruskan perniagaan bapa mereka dan mengarahkan kartel ke arah dadah sintetik seperti metamfetamin dan opioid sintetik yang kuat fentanil.

Pihak berkuasa cuba menangkap Guzmán tiga tahun sebelumnya sehingga membatalkan misi itu, yang menyebabkan gelombang keganasan di Culiacan yang akhirnya membawa Presiden Andrés Manuel López Obrador mengarahkan tentera untuk melepaskannya dari tahanan.

Pada 2018, pihak berkuasa Amerika Syarikat mengheret Guzmán atas tuduhan pengedaran dadah. Tetapi baru pada September tahun ini Guzmán diekstradisi ke Amerika Syarikat selepas diambil dari penjara Mexico.

Pihak berkuasa Amerika Syarikat menahan Guzmán di Chicago dan mengheretnya atas tuduhan bersekongkol untuk mengedar kokain, heroin, metamfetamin dan ganja dari Mexico dan tempat lain untuk diimport ke Amerika Syarikat. Beliau kemudian menafikan tuduhan sembilan perkara yang meliputi tempoh 2008 hingga 2021.

Dua daripada empat orang Amerika terbunuh di Mexico selepas diculik kartel

Dua bulan selepas pihak berkuasa Mexico menangkap Guzmán, negara Amerika Tengah itu sekali lagi menjadi tumpuan antarabangsa apabila empat warganegara Amerika diculik di Mexico.

Washington McGee, Eric Williams, Shaeed Woodard, dan Zindell Brown diculik pada 3 Mac selepas dilaporkan telah bepergian dari Brownsville, Texas ke Matamoros, Tamaulipas untuk mengiringi salah seorang pelancong yang merancang pembedahan tukar perut.

Tetapi perjalanan itu mengambil jurusan buruk apabila orang Amerika itu terperangkap dalam pertelingkahan kartel saingan seketika selepas menyeberangi sempadan Amerika Syarikat.

Penyiasat dilaporkan percaya empat orang itu mungkin disalah anggap sebagai pengedar dadah Haiti.

Saksi mata, yang enggan dikenali kerana takut membalas, memberitahu Agensi Berita Associated Press beliau melihat sebuah van putih berlanggar dengan kenderaan lain sebelum mendengar tembakan apabila lelaki bersenjata menghampiri kenderaan itu.

Adegan kacau bilau yang didokumenkan dari insiden ganas itu menunjukkan lelaki bersenjata menyeret seorang di atas jalan raya dan memaksa seorang wanita ke dalam kotak van putih. Dua lelaki lagi yang kelihatan cedera juga diseret dan dimuatkan ke dalam kenderaan yang sama.

Woodard dan Brown terbunuh, manakala McGee dan Williams kembali ke Amerika Syarikat sejak itu.

Penembak beramai-ramai membunuh tujuh, termasuk bayi belum lahir, di dewan Saksi-Saksi Yehuwa di Jerman

Seorang penembak Jerman membunuh enam orang termasuk bayi belum lahir di pusat Saksi-Saksi Yehuwa di Hamburg, Jerman pada Mac sebelum membunuh diri selepas serangan beramai-ramai.

Pihak berkuasa Jerman hanya mengenal pasti penembak itu sebagai Phillip F., lelaki berusia 35 tahun yang dilaporkan menembak lebih 100 das semasa serangan bersendirian pada 9 Mac ketika upacara di dewan ibadat itu. Beliau dilaporkan bekas ahli kumpulan keagamaan itu yang menyatakan “perasaan tidak puas hati” terhadap komuniti, menurut BBC.

Mangsa termasuk empat lelaki, dua wanita, dan bayi perempuan belum lahir, pihak berkuasa dilaporkan berkata ketika sidang media pada masa kejadian itu. Penembak itu mencederakan lapan orang lagi — empat daripadanya menderita kecederaan teruk — dan seorang wanita hamil yang kehilangan bayinya yang belum lahir.

Saksi-Saksi Yehuwa berkata dalam kenyataan dilaporkan oleh Reuters bahawa kumpulan keagamaan itu “sangat terkesan dengan serangan mengerikan terhadap ahli-ahli agama di Dewan Kerajaan di Hamburg selepas upacara.” Menurut pihak berkuasa, kira-kira 50 orang menghadiri acara di Dewan Kerajaan Saksi-Saksi Yehuwa di daerah Alsterdorf bandar itu apabila tembakan bermula.

Dozens mayat ditemui dalam kultus Kristian di Kenya

Polis Kenya menemui beratus-ratus mayat yang dipercayai terlibat dalam kultus Kristian yang kononnya percaya mereka akan bertemu Jesus Kristus jika mereka membunuh diri dengan kelaparan.

Lebih 400 mayat berkaitan Gereja Injil Baik Antarabangsa yang diketuai sendiri ditemui di tapak kuburan beramai-ramai di kawasan hutan di seluruh daerah pantai Kilifi, menurut Associated Press.

Pastor Paul Mackenzie, pemimpin kumpulan keagamaan itu, ditahan pada April selepas pihak berkuasa mengikuti petunjuk yang mencadangkan kewujudan tapak kubur mengandungi puluhan mayat pengikutnya.

Mackenzie belum dituduh secara rasmi dengan tetapi kekal ditahan untuk membolehkan pihak berkuasa menyempurnakan siasatan dan mencari puluhan orang lagi yang hilang.

Pemimpin kultus itu didapati bersalah pada November atas tuduhan berasingan mengendalikan studio dan mengedar filem tanpa lesen melalui stesen televisyennya Times Television tanpa kelulusan Lembaga Penapisan Filem Kenya, menurut Associated Press.

Presiden William Ruto dilaporkan menafikan ajaran Mackenzie sebagai agama palsu dan mengizinkan agensi persekutuan menyiasat kumpulan itu.

“Encik Mackenzie… berpura-pura dan berlagak sebagai pastor padahal sebenarnya dia penjenayah yang teruk,” kata Ruto awal tahun ini, menurut Reuters. Beliau menambah, “Orang yang mahu menggunakan agama untuk maju ideologi pelik dan tidak boleh diterima di Republik Kenya yang menyebabkan kehilangan nyawa yang tidak perlu.”

Pembunuh berantai kanak-kanak yang produktif dijatuhi hukuman penjara seumur hidup

Seorang jururawat yang menikmati “memainkan peranan Tuhan” dijatuhi hukuman penjara seumur hidup selepas disabitkan kesalahan pada Ogos atas di unit neonatal hospital Britain.

Lucy Letby, 33, juga disabitkan cubaan membunuh enam bayi lain di Unit Neonatal Hospital Countess of Chester antara bulan Jun 2015 dan Jun 2016. Semasa perbicaraannya, pendakwa menggambarkan Letby sebagai pembunuh “licik,” “merancang,” dan “berdarah sejuk” atas tuduhan membunuh sebanyak 17 bayi — kecuali satu yang kematiannya dilaporkan pramatang.

Letby didakwa menyuntik insulin, susu atau udara ke dalam badan mangsa, menyebabkan kejatuhan tiba-tiba. Pendakwa juga menuduhnya menyerang fizikal satu bayi, menyebabkan kecederaan hati.

Beliau menafikan 22 tuduhan terhadapnya — tujuh tuduhan pembunuhan dan 15 tuduhan cubaan membunuh — tetapi disabitkan 13 tuduhan selepas juri berunding lebih 99 jam. Letby didapati tidak bersalah atas dua tuduhan cubaan membunuh, manakala juri tidak dapat memutuskan tuduhan cubaan membunuh berkaitan empat bayi lagi.

Letby mendakwa kebersihannya. Beliau dilaporkkan dijadualkan menghadapi pengulangan perbicaraan atas tuduhan cubaan membunuh pada Jun 2024.

‘ Ian Leonard dan Andrew Mark Miller menyumbang kepada laporan ini.

Agensi Berita Associated Press dan Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.