16 orang terbunuh dalam kemalangan lombong paling buruk Venezuela dalam beberapa tahun, kata pegawai

(SeaPRwire) –   Ahli keluarga dan kawan-kawan mula mengkebumi orang yang dicintai pada Khamis yang terkorban dalam kemalangan lombong terburuk di Venezuela selama bertahun-tahun, menurut pegawai kerajaan.

Penghormatan sedih itu datang ketika permintaan meningkat untuk bantuan dengan mangsa cedera dan mayat yang diselamatkan dari kemalangan Selasa – salah satu yang paling teruk dalam industri lombong yang tidak teratur yang telah meningkat kerana pengeluaran minyak Venezuela merosot.

Upacara pengebumian pertama berlangsung di tanah perkuburan di La Paragua, komuniti terdekat kepada lombong yang dikenali sebagai Bulla Loca, yang hanya beroperasi selama beberapa bulan. Pegawai menaikkan bilangan kematian kepada 16 malam tadi, dan mengatakan terdapat juga 16 mangsa cedera. Bilangan mangsa dijangka akan meningkat.

Penduduk menuduh pegawai dalam kerajaan Presiden Nicolas Maduro mengira rendah sebenar tragedi.

Beberapa ahli keluarga, jiran dan kawan-kawan, menjerit ketika peti mati Santiago Mora, pekerja lombong berusia 24 tahun, diturunkan ke dalam tanah. “Kami akan sangat merindui anda,” mereka menjerit sambil meletakkan bunga di peti kayu dilipatkan dengan selotip.

Angel Marcano, gabenor pro-Maduro negeri Bolivar di mana lombong itu terletak, memberitahu wartawan bahawa semua 16 mayat telah diserahkan kepada ahli keluarga. Beliau berkata tiga daripada 16 mangsa cedera .

Kerajaan Venezuela pada tahun 2016 menubuhkan zon pembangunan lombong besar-besaran yang merentasi kawasan tengah negara, untuk melengkapkan hasil yang merosot daripada industri minyak dominannya, yang menyaksikan pengeluaran menurun ke tahap terendah hampir dalam dekad akibat pengurusan yang buruk, rasuah dan, lebih baru-baru ini, sanksi AS.

Sejak itu, operasi lombong untuk emas, intan, tembaga dan mineral lain telah berkembang pesat. Banyak daripada lombong-lombong liar, beroperasi di pinggir undang-undang. Walaupun dalam keadaan yang kejam dan kehadiran , rakyat Venezuela biasa terus berbondong-bondong ke pusat-pusat lombong dalam harapan menjadi kaya cepat dan melarikan diri daripada kemiskinan menghancurkan di pusat-pusat bandar, di mana lebih daripada 8 juta Venezuelan berhijrah dalam tahun-tahun kebelakangan ini.

“Seseorang tidak mahu rakan sekerja, manusia, mati seperti itu,” kata Carlos Marcano, pekerja lombong yang terselamat daripada runtuhan dan menerima rawatan perubatan di La Paragua pada Rabu. “Beberapa daripada kami terselamat. Terdapat beberapa mangsa cedera, tetapi masih terdapat beberapa mayat yang belum diselamatkan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.