Ibu bapa remaja yang terselamat dari kebakaran asrama maut di Guyana menyaman kerajaan kerana kelalaian

(SeaPRwire) –   Ibu bapa dua remaja perempuan yang terselamat daripada kebakaran yang meragut nyawa 20 orang di asrama sekolah tinggi untuk gadis Orang Asli tahun lalu telah menyaman kerajaan, menuduh pihak berkuasa lalai.

sedang menuntut lebih daripada $50,000 untuk setiap daripada dua gadis berumur 14 tahun yang tidak dikenali yang diselamatkan oleh pihak berkuasa dan penduduk yang berani menghadapi api pada Mei lalu di asrama Mahdia berhampiran sempadan dengan Brazil, mengikut dokumen peguam yang berkongsi dengan wartawan lewat Rabu.

Penyiasat telah menyatakan kebakaran disengajakan oleh seorang pelajar yang marah kerana telefon bimbitnya dirampas.

Peguam Eusi Anderson menuduh kerajaan gagal melengkapkan sekolah dengan kelengkapan kebakaran yang diperlukan, melatih staf dengan kaedah pelarian dan pengurusan kecemasan, dan menyediakan laluan keluar berlabel, terang dan laluan keluar, pemadam api dan kelengkapan kecemasan lain.

Tiada tarikh telah ditetapkan untuk pendengaran awal.

Anderson juga menyatakan dalam saman itu bahawa gadis-gadis itu mengalami luka bakar parah di badan, penyedutan asap dan trauma mental selepas menyaksikan kematian 19 wanita dan seorang budak lelaki yang mati terperangkap di bangunan berjeriji besi ketika pengurus asrama bergegas mencari kunci pintu yang dikunci.

Salah seorang gadis berkata dalam keterangannya bahawa dia masih mengalami masalah tidur yang teruk dan “kesukaran berkomunikasi dan berinteraksi dengan rakan sebaya.”

Anderson menegaskan bahawa kerajaan sepenuhnya bertanggungjawab terhadap kebakaran maut itu kerana gadis-gadis itu berada di bawah jagaan mereka pada semua masa.

Peguam Negara Guyana Anil Nandlall dinamakan sebagai defendan utama dalam kes ini. Beliau berkata beliau tidak segera boleh memberi komen.

Julai lalu, kerajaan Guyana berkata ia akan membayar $25,000 kepada ibu bapa setiap daripada 20 orang yang terbunuh dalam kebakaran.

Saman ini datang kira-kira sebulan selepas suruhanjaya dilantik kerajaan yang bertanggungjawab menyiasat kebakaran maut itu menyalahkan pihak berkuasa sebahagiannya kerana mengendalikan asrama itu tanpa sistem kecemasan yang sepatutnya.

Suruhanjaya itu menyatakan dalam laporannya bahawa “tiada sistem alarm kebakaran, tiada sistem pengesanan kebakaran, tiada tanda keluar dan tiada sistem pengesanan asap. Hanya tiga pemadam api yang disediakan di bangunan itu dan jeriji dilihat pada semua tingkap.”

Pihak berkuasa menyatakan jeriji perlu untuk menghalang gadis-gadis daripada melarikan diri dan bersosial dengan pekerja tambang emas dan berlian kaya berhampiran.

Suruhanjaya itu mengesyorkan supaya memperbaiki keselamatan di asrama termasuk memasang pemadam api dan sistem semburan.

Asrama sekolah digunakan secara meluas di pedalaman Guyana untuk menampung kanak-kanak dari kawasan gunung dan hutan jauh yang tidak dapat pulang pada akhir hari sekolah dan kembali pada masa berikutnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.