Hungary selama 18 bulan menangguhkan tawaran NATO dari Sweden, namun kerjasama dapat memperbaiki keretakan di antara mereka, menurut analis

(SeaPRwire) –   Hampir dua tahun selepas Sweden secara rasmi memohon untuk menyertai NATO, keahlian mereka kini bergantung kepada meyakinkan satu negara – kerajaan nasionalis Viktor Orbán di Hungary – untuk menyertai pakatan tentera.

Kerajaan nasionalis Hungary telah menangguhkan pengundian mengenai permohonan keahlian Sweden selama lebih 18 bulan, mencipta ketegangan dengan Stockholm dan menarik tekanan yang semakin meningkat daripada sekutu-sekutunya untuk akhirnya bergerak maju dengan pengesahan.

Walau bagaimanapun, parti Orbán minggu ini mengumumkan ia akan mengundi untuk mengesahkan permohonan NATO Sweden pada Isnin, menunjukkan penangguhan – dan ketegangan diplomatik – mungkin akan berakhir. Walaupun pejabat Hungary atau Sweden tidak menyatakan apa yang menyebabkan Hungary menghentikan keberatan, terdapat petunjuk bahawa kedua-dua negara sedang mendekati persetujuan untuk Hungary memperoleh peralatan tentera yang dibina oleh Sweden.

Jens Wenzel, seorang penganalisis pertahanan berpangkalan di Sweden dengan Nordic Defence Analysis, sebuah firma konsultan, berkata bahawa penangguhan Hungary dalam mengesahkan permohonan keahlian NATO Sweden sebahagiannya telah menjadi bentuk tekanan ke atas Stockholm “untuk menyediakan beberapa jenis perjanjian pembelian peralatan yang diperlukan” untuk tentera Hungary.

“Sweden mempunyai industri pertahanan yang sangat kuat, dan pasti terdapat minat dari Hungary untuk memperoleh sebahagian daripada bahan pertahanan itu,” katanya. “Viktor Orbán mahu memperoleh maksimum daripada menggunakan penangguhan ini tepat sebelum kita menutup perjanjian (pengesahan) pada Isnin, jadi perjanjian mungkin boleh dibuat dengan Sweden dari segi bekalan senjata.”

Semua 31 negara ahli NATO yang lain telah memberikan sokongan kepada keahlian Sweden, dan spekulasi mengenai sebab-sebab kekalahan Hungary yang berpanjangan telah banyak.

Orbán berkata kerajaannya menyokong membawa Sweden ke NATO, tetapi ahli parlimen dalam parti Fidesz perdana menteri itu masih tidak yakin – tersinggung oleh “kebohongan nyata” daripada sesetengah politikus Sweden yang menuduh kualiti demokrasi Hungary.

Berkenaan tuntutan khusus daripada kerajaan Orbán bagaimana Sweden harus memulihkan perasaan terluka, sedikit yang jelas. Tetapi Wenzel, penganalisis pertahanan itu, berkata terdapat minat di Hungary untuk memperoleh, antara peralatan lain, pesawat pejuang Gripen Sweden.

Hungary sekarang menyewa 14 pesawat pejuang JAS 39 Gripen dari Stockholm, dan telah menyatakan niatnya untuk memperluaskan armadanya. Sejak 2022, pegawai pertahanan kanan telah menunjukkan bahawa Hungary merancang untuk menambah empat pesawat pejuang Gripen baru ke arsenalnya.

Berucap di Poland pada Isnin, Perdana Menteri Sweden Ulf Kristersson berkata pesawat pejuang itu akan menjadi antara topik perbualan apabila beliau melawat Budapest pada Jumaat untuk rundingan dengan Orbán.

“Ia bukan rahsia bahawa kami membincangkan bagaimana kita boleh membangunkan kerjasama kami mengenai sistem pesawat pejuang JAS 39 Gripen, yang digunakan oleh kedua-dua Sweden dan Hungary. Kami akan terus membincangkan ini apabila kami bertemu,” kata Kristersson.

“Kami akan mengumumkan sama ada ini bermakna perjanjian baru,” tambahnya.

Sámuel Ágoston Mráz, pengarah think tank berpihak kepada Orbán Nezopont Intezet, berkata Hungary menjatuhkan bantahan berikutan kesediaan Sweden untuk terus membangunkan kerjasama politik dan ekonominya dengan Budapest, yang mungkin termasuk memperluaskan.

“Kami akan mengetahui butiran kerjasama tentera dan ekonomi (selepas pertemuan perdana menteri) pada Jumaat, tetapi ia pasti tidak akan tidak bermakna,” katanya.

Hungary menggunakan undiannya mengenai penyertaan NATO Sweden untuk memanfaatkan perjanjian pembelian peralatan tentera bukanlah tanpa contoh. Turki, yang meratifikasikan permohonan Sweden pada Januari, menjadikan sokongannya terhadap keahlian Stockholm tertakluk kepada kelulusan jualan pesawat pejuang F-16 dari Amerika Syarikat.

Beberapa jam selepas ratifikasi Turki, pentadbiran Biden mengumumkan kelulusan jualan $23 bilion.

Pengkritik Orbán di Kesatuan Eropah telah mendakwa bahawa beliau telah menangguhkan undian mengenai permohonan NATO Sweden untuk mengeluarkan kesimpulan daripada blok itu. EU telah membekukan bilionan dalam pembiayaan kepada Hungary atas dakwaan pelanggaran piawaian kebebasan kehakiman dan demokrasi, dan menuntut supaya Budapest mengambil langkah untuk melindungi kebebasan kehakiman dan hak asasi manusia serta menangani rasuah.

Kerajaan Hungary telah mengutuk pegawai Sweden yang menyokong pembekuan dana, dan menyalahkan mereka atas kegagalan kepercayaan antara kedua-dua negara.

Mráz, pengarah think tank, berkata banyak pengundi Orbán “marah” kepada Sweden kerana membantu menghalang dana EU, dan bahawa keengganan kerajaan untuk adalah gestur kepada asas konservatif Orbán.

“Mereka mengharapkan bahawa dalam kes Sweden, Hungary harus menuntut penghormatan yang layak dan melakukan segala yang boleh supaya Sweden tidak menyalahgunakan kedudukannya dan menghalang dana EU atau sebarang matlamat dasar luar Hungary yang lain,” katanya.

“Hungary telah membuktikan kedaulatannya dan menunjukkan bahawa mustahil mempengaruhi tingkah lakunya dengan menaikkan alis dan membuat kritikan yang keras,” tambahnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.