11,000 diperintahkan untuk berpindah kerana letusan gunung berapi dan amaran tsunami menggegarkan pulau Indonesia

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa Indonesia mengeluarkan amaran tsunami Rabu selepas letusan Gunung Ruang menghantar abu beribu kaki tinggi. Pegawai memerintah lebih 11,000 orang untuk meninggalkan kawasan itu.

Gunung berapi di bahagian utara pulau Sulawesi itu mempunyai sekurang-kurangnya lima letusan besar dalam tempoh 24 jam yang lalu, kata Pusat Indonesia untuk . Pihak berkuasa menaikkan amaran gunung berapinya ke tahap tertinggi.

Sekurang-kurangnya 800 penduduk meninggalkan kawasan awal Rabu.

Indonesia, sebuah negara kepulauan 270 juta orang, cenderung kepada aktiviti gunung berapi kerana terletak di sepanjang “Lingkaran Api”, satu siri garis sesar seismik berbentuk kasut di sekeliling .

Pihak berkuasa menggesa pelancong dan orang lain untuk tinggal sekurang-kurangnya 3.7 batu dari Gunung Ruang setinggi 2,378 kaki.

Pegawai bimbang bahawa bahagian gunung berapi itu boleh runtuh ke laut dan menyebabkan tsunami seperti dalam letusan 1871 di sana.

Pulau Tagulandang di timur laut gunung berapi itu sekali lagi berisiko, dan penduduknya antara mereka yang disuruh untuk berpindah.

Agensi Penanggulangan Bencana Negara Indonesia berkata penduduk akan dipindahkan ke Manado, bandar terdekat di pulau Sulawesi, perjalanan enam jam dengan bot.

Pada 2018, letusan Gunung Anak Krakatau di Indonesia menyebabkan tsunami di pantai Sumatera dan Jawa selepas bahagian gunung berapi itu jatuh ke laut, membunuh 430 orang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.