Nak Zoom ke tak nak Zoom? Selamatkah duit saya dalam bank?

Pengguna perlu ambil tahu, jika tidak penjenayah siber akan mudah pasang perangkap. – Foto www.vecteezy.com

KESELAMATAN siber bukan bergantung pada sistem dan infrastruktur terkini tetapi kepada pengguna yang bijak dan proaktif.

Itu kesimpulan yang mudah kepada persoalan; adakah perisian atau peranti yang kita gunakan setiap hari selamat digunakan?

Hendak pakai aplikasi Zoom atau tidak pakai Zoom, semua bergantung kepada kesedaran masing-masing dalam keselamatan siber.

Seperti mahu mengelak dijangkiti COVID-19 dengan membasuh tangan, mengelap barang-barang yang dibeli dari pasar raya menggunakan cecair pembasmi kuman sebelum disentuh oleh ahli keluarga, kita perlu juga tahu tindakan awal yang perlu kita lakukan sebelum memuat turun sebarang aplikasi atau dokumen dari alam siber.

Tidak kiralah kita ini pakar IT atau tidak, pada era Revolusi Industri 4.0 ini, jika anda mahu terlibat dalam penggunaan teknologi terbaharu ini, anda perlu mempunyai pengetahuan dan sentiasa berwaspada terhadap apa jua tindakan anda di alam siber.

Tiada jenama atau perisian anti-virus atau anti-malware terbaharu dapat menjamin dan melindungi anda daripada sebarang serangan penjenayah siber, kecuali diri anda sendiri yang melindunginya dengan pengetahuan.

Walaupun peranti anda mempunyai sistem operasi terbaharu dan juga anti-virus terkini, pencerobohan tetap boleh berlaku apabila anda klik kebenaran untuk mengakses kepada komputer anda dari sesebuah aplikasi, ibarat memberi kunci rumah anda kepada seorang pencuri.

Seperti juga COVID-19, jika seorang daripada ahli keluarga sudah dijangkiti virus itu, perisian jahat ataupun malware yang sudah dimuat turun pada sebuah peranti, mungkin boleh dimanipulasikan penjenayah siber untuk menyebarkannya ke seluruh peranti lain yang digunakan oleh ahli keluarga anda, seperti menerusi wi-fi dan sebagainya.

Itu baharu mengenai malware dan virus, belum lagi penjenayah siber yang mengambil kesempatan terhadap krisis COVID-19 ini untuk mengunci data-data anda dengan ransomware, yang memerlukan anda membayar sejumlah wang kepada mereka itu untuk membukanya kembali.

BACA: Ribuan rakaman video Zoom terdedah

VIDEO: Zoombombing: Penceroboh hasut pengguna aplikasi Zoom

Apakah ancaman keselamatan siber sejak berlakunya krisis COVID19 ini?

Ada banyak ancaman di luar sana termasuk laporan terdapat pemindahan wang yang tidak sah di aplikasi perbankan dalam talian yang mungkin ada kaitan dengan kelemahan keselamatan dan privasi aplikasi persidangan web seperti Zoom.

Menurut penasihat keselamatan siber bebas, Razwan Mokhtar, setiap hari mereka menerima laporan ribuan serangan siber dari seluruh dunia dengan menggunakan indikator Corona Virus ataupun COVID-19 sejak Januari 2020.

“50 peratus laman web baharu yang menggunakan nama domain berkaitan koronavirus yang didaftar untuk phising attack (memancing data) dengan menghantar berita palsu, contohnya laman web malaysiacoronavirus.com, coronavirusmalaysia.com dan malaysiacovid.com,”

“Kami juga telah menerima e-mel daripada pihak bekuasa dari luar negara yang menggunakan alamat rasmi di mana kami yakin e-mell tersebut telah digodam,” kata Razwan.

Siapakah penjenayah siber dalam serangan kali ini?

Daripada 15,000 serangan siber yang dapat dikesan di negara ini, terdapat 11 kumpulan penjenayah siber menggunakan 39 variasi malware yang baharu dan 80 teknik terkini.

Mereka adalah penjenayah siber yang terancang, antara yang dikesan memang terdapat dari Malaysia dan juga beberapa negara luar.

“Dari kajiaan kami, ada di antara mereka yg telah wujud sejak tahun 2014. Mereka beroperasi di dalam kumpulan yang besar dan amat pantas dalam menghilangkan kesan-kesan pencerobohan.

“Mereka sangat gigih dan mempunyai sasaran tersendiri, sebagai contoh, ada kumpulan penjenayah ini yang hanya fokus untuk menggodam akaun bank untuk individu, ada pula yang hanya fokus untuk mencari maklumat dari syarikat dan juga kerajaan,” jelas Razwan.

Paling terbaharu, mereka mula untuk menggodam pusat perubatan, jadi apa yang mereka mahu?

Bagi Razwan, mereka hanya ada satu tujuan, mereka inginkan maklumat anda.

Maklumat lebih berharga daripada cuba untuk mencuri kereta anda yang mungkin agak sukar untuk menjana kewangan.

Apakah pula penjenayah siber boleh buat dengan maklumat yang telah dicuri?

Dari data peribadi anda, mereka boleh menghasilkan informasi palsu untuk melakukan penipuan terhadap semua yang berkait dengan akaun bank.

Apa yang anda boleh buat sebagai pengguna harian teknologi terkini?

Nasihat Razwan kepada kita semua adalah:

1. Berhati-hati dan peka terhadap semua email, sistem pesanan ringkas yang bertemakan COVID-19 daripada orang yang tidak dikenali dan juga yang dikenali. Ini termasuk email dari rakan sekerja dan keluarga anda. Hubungi mereka untuk kepastian, adakah mereka yang menghantar email atau mesej dan menghasilkan lampiran tersebut.

2. Memastikan anda tidak mudah klik pada lampiran ataupun attachment (lampiran) yang mempunyai hyperlink ataupun hiperpautan, terutama dengan penghantar yang meminta kita untuk klik pada sebuah laman web yang kita kurang pasti keasliannya.

3. Buat masa ini, kita kena rajin memeriksa URL ataupun laman web yang kita tuju, terdapat beberapa laman web yang memberi khidmat nasihat secara percuma. Kita juga perlu ingat tidak semestinya jika laman web tersebut sudah tersulit (encrypted), laman web itu tidak melakukan perkara yang tidak baik.

4. Ini amat penting, sila kemas kini komputer anda dan sistem operasi peranti mudah alih anda. Bagi yang menggunakan perisian tidak asli, jangan menggunakan komputer anda untuk perbankan dalam talian, dapatkan yang sistem operasi yang asli.

5. Untuk perniagaan di luar sana, anda perlu memberikan latihan kesedaran siber dan kerap berkomunikasi di antara rakan sekerja. Mereka perlu tahu bagaimana untuk mengesan ancaman siber and cara untuk membuat laporan.

Perlu diingat, kanak-kanak yang menggunakan telefon pintar juga perlu diberi kesedaran tentang keselamatan siber, jika tidak mereka juga boleh menyebabkan penjenayah siber menceroboh sistem di alam maya rumah anda.

Semua orang tidak kira tua atau muda perlu mengambil tahu tentang ancaman ini, ia adalah ancaman benar dan bahaya seperti juga ancaman COVID-19!