Zimbabwe melancarkan kempen pemvaksinan kecemasan polio selepas 3 kes dikesan

(SeaPRwire) –   Zimbabwe memulakan kempen pemvaksinan kecemasan polio untuk lebih daripada 4 juta kanak-kanak selepas pihak berkuasa kesihatan mengesan tiga kes disebabkan oleh mutasi jarang berlaku virus lemah yang digunakan dalam , termasuk seorang gadis berusia 10 tahun yang lumpuh pada Januari.

Kementerian kesihatan berkata ujian makmal daripada sampel yang dikumpulkan dari tapak air sisa di beberapa kawasan ibu negara, Harare, pada akhir tahun lepas menunjukkan kehadiran virus polio yang bermutasi yang berasal dari vaksin oral yang digunakan dalam usaha penghapusan global.

Dalam kes jarang, virus polio hidup dalam vaksin boleh bermutasi ke bentuk mampu memulakan wabak baru, terutamanya di tempat dengan kebersihan yang buruk dan tahap pemvaksinan yang rendah.

Bilangan kes polio di seluruh dunia telah merosot lebih daripada 99% sejak usaha global untuk menghapuskan penyakit itu diketuai oleh dan yang lain bermula pada 1988. Tetapi kebanyakan kanak-kanak yang lumpuh akibat polio sekarang dilumpuhkan oleh virus yang pada asalnya berkaitan dengan vaksin.

Pasukan pemvaksinan di Zimbabwe bergerak dari rumah ke rumah untuk menyampaikan lebih banyak dos untuk melindungi kanak-kanak, manakala yang lain akan berpangkalan di kemudahan kesihatan, menurut pihak berkuasa.

Pihak berkuasa berkata ini adalah kali pertama Zimbabwe akan menggunakan vaksin oral polio baru yang direka khas untuk mengurangkan risiko virus di dalamnya bermutasi ke bentuk berbahaya.

Zimbabwe bertujuan melancarkan lebih daripada 10 juta dos vaksin baru menyasarkan sedikit lebih daripada 4 juta kanak-kanak di bawah umur 10 tahun dalam dua pusingan pada Februari dan Mac. Lebih daripada 95% daripada populasi itu perlu divaksinasi terhadap polio untuk menghentikan wabak baru.

Tahun lepas, virus polio liar menyebabkan dua belas kes di Afghanistan , satu-satunya negara yang masih mempunyai virus itu. Berbanding itu, virus polio berkaitan vaksin menyebabkan lebih daripada 500 kes hampir dua puluh negara di seluruh dunia, kebanyakannya di Afrika.

Zimbabwe terakhir melaporkan kes virus polio liar pada 1986, menurut agensi kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Menteri Kesihatan Zimbabwe Douglas Mombeshora memanggil pengesanan polio baru “satu kebimbangan serius” tetapi berkata mereka bersedia untuk bertindak dengan pantas. Kementerian kesihatan berkata ia bekerjasama dengan pihak berkuasa kesihatan di sekurang-kurangnya lima negara Afrika lain yang baru-baru ini mengesan virus polio melalui pengambilan sampel persekitaran dan pemantauan rutin.

Polio boleh menyebabkan ke lumpuhan keseluruhan, dan kanak-kanak bawah 5 tahun adalah paling terdedah. Ia disebarkan dari orang ke orang, terutamanya melalui sentuhan dengan najis, air atau makanan yang tercemar, serta titisan dari bersin atau batuk seseorang yang dijangkiti.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.