Kemalangan tangki minyak di Trinidad memaksa kerajaan untuk mengupah pakar asing untuk mengawal, mengeluarkan tongkang terbalik

(SeaPRwire) –   Kerajaan Trinidad dan Tobago mengumumkan pada hari Selasa bahawa ia bekerjasama dengan pakar antarabangsa untuk mengeluarkan bangkai sebuah tongkang yang terbalik di perairan berhampiran dan menyebabkan satu tumpahan minyak.

T&T Salvage, sebuah syarikat berpangkalan di Texas, dan QT Environmental, dari Minnesota, akan bekerja dengan pegawai tempatan untuk membersihkan tumpahan minyak yang telah mencemarkan perairan dan pantai di negara Caribbean timur ini, mengikut Kementerian Tenaga negaranya.

hampir dua minggu lalu, yang memaksa kerajaan mengisytiharkan kecemasan kebangsaan dan memaksa penutupan sekurang-kurangnya dua buah sekolah.

Pengamuk dijangka akan mencari dan menyumbat kebocoran di tongkang yang terbalik itu sementara krew menggunakan sistem pengesanan minyak bawah air, menurut pegawai-pegawai itu. Selain itu, kerajaan menggaji kenderaan beroperasi jarak jauh untuk membantu kerja berterusan.

Pegawai-pegawai berkata krew dan peralatan dijangka tiba bermula Selasa.

Siasatan awal mendapati bahawa tongkang yang terbalik itu mempunyai muatan minyak mentah dan sedang ditunda ke Guyana berhampiran apabila ia mula tenggelam di lepas pantai Tobago.

Pihak berkuasa masih mencari butiran lanjut, termasuk lokasi kapal tunda dan pemiliknya.

Fishermen and Friends of the Seas Trinidad, sebuah pertubuhan bukan untung, mempersoalkan siapa yang akan membayar kos pembersihan dan memberi pampasan kepada nelayan yang hidup dan peralatan mereka terjejas oleh tumpahan minyak.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.