UK boleh paksa syarikat platform minyak, gas tukar pelantar ke tenaga hijau atau hadapi penutupan: laporan

(SeaPRwire) –   Telaga minyak dan gas di perairan Laut Utara mungkin dipaksa untuk menukar kepada tenaga hijau atau bahan api rendah karbon, atau terpaksa ditutup atau dilarang membuka platform baharu, dalam usaha untuk mengurangkan pelepasan, mengikut laporan.

The Telegraph melaporkan terdapat lebih 280 platform minyak dan gas di perairan UK, yang menghasilkan kira-kira 3% daripada jumlah keseluruhan oleh negara setiap tahun.

Platform yang sama, bagaimanapun, menghasilkan hampir separuh tenaga UK.

Pihak Berkuasa Peralihan Laut Utara (NSTA) mempunyai kuasa peraturan ke atas perairan di luar UK, dan dilaporkan memberi amaran kepada pengeluar minyak untuk menukar platform untuk beroperasi dengan bahan api rendah karbon atau tenaga elektrik hijau, atau menghadapi penutupan.

Keperluan untuk semua platform baharu selepas 2030 untuk disambungkan sepenuhnya kepada elektrik dari awal, manakala pembangunan baharu sebelum itu perlu direka bentuk untuk berjalan pada elektrik.

Platform lama yang bertarikh sejak 1970-an dan 1980-an mungkin akan menelan belanja besar untuk menukar kepada elektrik. Sesetengah platform mungkin perlu disambungkan dengan kuasa darat atau membina ladang angin berhampiran setiap platform untuk sambungan elektrik.

Dokumen yang dimuatnaik ke laman web NSTA menunjuk ke arah pengakhiran pembakaran atau membakar metana oleh pengendali platform luar pesisir.

Metana, yang merupakan gas rumah hijau seperti CO2, kira-kira 80 kali lebih merbahaya daripada CO2. Pembakaran melepaskan metana dan CO2 yang tidak terbakar ke dalam atmosfera.

NSTA mengawal selia pembakaran dan pelepasan di bawah Akta Tenaga 1976, yang dipinda pada 2016, dan Akta Petroleum 1998. NSTA juga bertujuan untuk akhirnya menghapuskan pembakaran dan pelepasan menjelang 2030.

“Walaupun kemajuan telah dibuat, dengan jumlah pembakaran industri telah berkurangan sekitar 50pc sejak 2018, dan beberapa pembakaran tidak dapat dielakkan untuk keselamatan dan sebab-sebab operasi, NSTA telah jelas bahawa lebih perlu dilakukan untuk mencegah pembakaran gas yang membazir dan mengharapkan pengurangan untuk berterusan,” tulis NSTA, menambah bahawa rancangan baharu akan membantu usaha itu. “Rancangan ini meletakkan penyambungan elektrik dan kuasa rendah karbon di hati pengurangan pelepasan.

“Ia menjelaskan bahawa di mana NSTA menganggap, tetapi tidak dilakukan, tidak harus ada jangkaan bahawa NSTA akan meluluskan rancangan pembangunan medan yang memberi akses kepada sumber hidrokarbon masa depan dalam aset itu,” tambahnya.

Walau bagaimanapun, agensi itu merancang untuk mengelakkan akibat tidak dirancang sambil juga menggunakan rancangan itu dengan wajar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.