Tehran ‘agama’ menyiarkan ketidaktentuan anti-Israel di sekolah-sekolah AS untuk propaganda, pakar kata

(SeaPRwire) –   Iran dan ejennya telah secara aktif memuji , mendakwa pergerakan itu mewakili perubahan sikap “asas” masyarakat, menurut pakar.

“Ini adalah agensi berita atau laman web utama di dalam Iran yang menutup perkara ini,” Dr. Saeed Ghasseminejad, penasihat kanan mengenai Iran di Yayasan Pertahanan Demokrasi, memberitahu Digital.

“Mereka menutupnya dengan sangat religius, dan seperti anda boleh teka, mereka pasti menyokongnya,” katanya, merujuk kepada protes meluas di kampus-kampus universiti Amerika.

Beberapa universiti Ivy League, termasuk Universiti Columbia, Universiti Harvard dan Universiti Yale, menghadapi protes anti-Israel yang meningkat dalam minggu lepas. Columbia melaksanakan pembelajaran hibrid di kampus utamanya kerana kebimbangan keselamatan akibat protes.

Universiti-universiti lain seperti Universiti Texas di Austin, di mana demonstrasi anti-Israel berubah menjadi penangkapan apabila Jabatan Polis Austin dan Jabatan Keselamatan Awam Texas cuba mengekalkan ketenteraman. Protes ini menerima perhatian yang besar di Iran, dengan pegawai dan laman berita menutupnya dengan intensif dan menggunakannya sebagai bukti didakwa sentimen anti-Israel yang semakin meningkat di Amerika Syarikat.

Menteri Luar Iran Hossein Amir-Abdollahian menuduh Israel dan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu. Beliau juga berkata tindak balas pihak berkuasa undang-undang terhadap protes berterusan, dan penangkapan besar-besaran yang berikutnya, “sangat membimbangkan dan menjijikkan” bagi mereka.

Dalam artikel yang diterjemahkan Ghasseminejad muat naik dalam benang sosial media X, media Iran telah menekankan demonstrasi Ivy League, mendakwa ia telah mengilhami “pelajar lain di seluruh negara untuk menganjurkan duduk bantahan menyokong penduduk Gaza, menjerit slogan.”

“Menurut imej dan laporan dari universiti seperti ‘Yale’ dan ‘Harvard’, pelajar telah berkumpul di kampus-kampus ini untuk mengutuk pembunuhan beramai-ramai oleh rejim Israel di Gaza dan menuntut agar persatuan akademik memutuskan hubungan dengan rejim Zionis,” menurut artikel oleh akhbar Iran Kayhan.

“Pelajar Harvard membawa banner besar menyatakan: ‘Harvard menuntut keadilan untuk Palestina’, artikel itu teruskan. ‘Menariknya, sambil membawa bendera Palestin di sekeliling kampus dan memakai kufiyyah di leher mereka, pelajar menjerit terhadap jenayah rejim Zionis dan sokongan kerajaan Amerika Syarikat terhadap jenayah ini.'”

Siaran dari rangkaian berita Iran Al-Alam memuliakan protes itu sebagai bukti “munculnya perubahan meluas dalam sikap masyarakat Amerika dan, terutamanya, belia terhadap dasar kerajaan mereka dan sokongan tanpa syarat untuk rejim Zionis.”

“Perubahan ini secara beransur-ansur memberi kesan kepada pendekatan universiti-universiti ini – yang selama bertahun-tahun menjadi sumber kuasa bagi rejim ini melalui mempromosikan lobiannya di Amerika,” dakwa laporan itu.

Ghasseminejad dilahirkan di Iran tetapi meninggalkan negara itu pada tahun 2008 selepas diculik dan ditahan – dengan hukuman penjara ditangguhkan – kerana aktivisme pelajarnya. Beliau menyatakan beberapa media Timur Tengah menutup kekacauan beberapa kali sehari, setiap hari, dan “mengikutinya dengan rapat.”

Beberapa tokoh , seperti Setiausaha Agung Hezbollah Hassan Nasrallah, telah menekankan dalam ucapan terkini betapa pentingnya demonstrasi anti-Israel di Amerika Syarikat, menurut Steven Stalinsky, pengarah eksekutif Pusat Kajian Media Timur Tengah (MEMRI) di Washington.

Dalam rencana yang diterbitkan oleh Wall Street Journal, Stalinsky menulis bahawa Nasrallah pada 13 Mac telah memuji protes “sangat berpengaruh” itu dan mendakwa “kita harus memberi mereka” untuk kempen “tidak terikat” undian bantahan terhadap Presiden Biden.

Nasrallah memanggil undian bantahan itu “cara tekanan yang paling penting terhadap pentadbiran Biden” untuk memberi kesan perubahan dasar Amerika Syarikat.

“Ia bukan kebetulan bahawa kenyataan rasmi Hamas dan kumpulan jihad utama mengenai protes hampir sama,” Stalinsky menulis. “Kenyataan itu kelihatan seperti titik perbincangan untuk menekan pembuat keputusan Amerika Syarikat dan Barat. Mereka kelihatan berjaya.”

Stalinsky khususnya menimbulkan kebimbangan mengenai cara kumpulan pelajar telah menganjurkan untuk mewujudkan satu tetapi mengambil petunjuk daripada tokoh seperti Khaled Barakat, bekas ahli Barisan Popular untuk Pembebasan Palestin yang menganjurkan kursus “Resistance 101” dengan kumpulan pelajar Apartheid Divest Universiti Columbia.

Semasa panggilan video dengan kumpulan pelajar, Barakat membincangkan dan merujuk kepada “visi strategik” Iran sementara isterinya mendesak pelajar untuk secara terang-terangan menyokong tindakan kumpulan bersenjata, menurut The Jerusalem Post.

“Beliau bercakap kepada, kerap kali, Hezbollah, TV Al-Manar, yang … ia tidak dibenarkan disiarkan di Amerika Syarikat, ia pernah tersedia melalui satelit, tetapi kini diblok,” kata Stalinsky kepada Digital.

Pemimpin Hezbollah itu menjalankan temubual pada 30 Mac untuk bercakap mengenai sokongan Barat untuk Palestin menentang Israel, dan berkata “majoriti besar belia Amerika dan Kanada … menyokong perlawanan bersenjata,” tambah Stalinsky.

Stalinsky juga menyatakan bahawa Barakat membincangkan cara kurikulum telah mempengaruhi fikiran pelajar, dengan profesor mempromosikan pandangan tertentu yang menekankan sudut yang lebih simpatik yang menolak pelajar ke arah aktivisme.

“Saya mempunyai ijazah sarjana dalam pengajian Timur Tengah, tetapi … ia bukan tentang pembelajaran Timur Tengah” yang menyebabkan masalah, beliau mendakwa. “Ia tentang siapa yang mengajar tentang Timur Tengah.”

Beliau menunjuk kepada kehadiran Pelajar untuk Keadilan di Palestin, yang mengambil kesempatan kepada konsep bahawa pelajar universiti harus terlibat dalam aktivisme. Tetapi penghasut juga menunjukkan “banyak kejahilan,” dengan sesetengah mengakui dalam enam bulan lepas bahawa mereka kadang-kadang tidak tahu apa yang mereka bantah.

“Mereka adalah sebahagian daripada menggalakkan [protes],” kata Stalinsky. “Ia tidak hanya beberapa pelajar menonton berita di Universiti Columbia, dan mereka memutuskan untuk [melakukan] ini.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.