Tujuh mati, dua hilang selepas kapal tangki Selatan Korea terbalik di Jepun

(SeaPRwire) –   Tujuh orang maut dan dua lagi hilang selepas kapal tangki Selatan Korea terbalik di luar Jepun

Imej yang diambil dari tapak kejadian menunjukkan kapal tangki kimia Keoyoung Sun terbalik di dalam air berhampiran Pulau Mutsure di barat daya Jepun. Dalam satu foto, penyelamat yang diturunkan dari helikopter dilihat mengeluarkan seorang individu dari kemusnahan.

menyatakan ia menerima panggilan kecemasan dari kapal yang mendakwa ia miring ketika mencari perlindungan dari cuaca di kawasan itu. Tetapi menjelang ketibaan penyelamat, kapal itu terbalik dengan air membasahi bahagian bawahnya.

Kapal itu membawa 11 anak kapal, sembilan daripadanya telah dijumpai, menurut pihak berkuasa. Salah seorang anak kapal yang diselamatkan berasal dari Indonesia manakala yang satu lagi dalam keadaan yang tidak diketahui. Dua lagi masih hilang.

Kapal itu menuju dari pelabuhan Jepun Himeji ke Ulsan di Korea Selatan, menurut Berita NHK. Kaptennya adalah warganegara Korea Selatan, dan anak kapalnya termasuk warganegara Korea Selatan yang lain, warganegara Cina dan lapan warganegara Indonesia, menurut pengawal pantai.

Kapal tangki itu membawa 980 tan asid asetik, menurut pihak berkuasa. Tiada kebocoran telah dikesan, dan pihak berkuasa sedang mengkaji langkah apa yang mungkin diperlukan jika terdapat kebocoran.

Asid asetik digunakan dalam plastik, resin dan lapisan dan boleh mengganggu kulit, mata dan membran mukus, menurut Agensi Perlindungan Alam Sekitar Amerika Syarikat.

Belum jelas bagaimana kapal itu terbalik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.