Serangan Islamic State membunuh 18 pemburu truffle di Syria

(SeaPRwire) –   militan menyerang penduduk kampung mengumpulkan truffle di Syria timur pada Rabu, membunuh sekurang-kurangnya 18 orang dan meninggalkan puluhan cedera dan hilang, aktivis pembangkang dan media pro-kerajaan berkata.

Serangan terhadap pemburu truffle adalah salah satu serangan paling maut oleh kumpulan Negara Islam dalam lebih satu tahun. Ia berlaku di kawasan padang pasir berhampiran bandar Kobajeb di wilayah timur Deir el-Zour yang bersempadan dengan Iraq. Sesetengah daripada pemburu truffle mungkin diculik, aktivis pembangkang berkata.

Walaupun kumpulan militan itu tewas pada Mac 2019, sel IS masih menjalankan serangan maut di Syria dan Iraq berjiran, merentasi jalur wilayah yang luas di mana ekstrimis pernah menjalankan khalifah Islam.

Oleh kerana pemburu truffle bekerja dalam kumpulan besar di kawasan terpencil, militan IS pada tahun-tahun sebelumnya berulang kali menyerang mereka, muncul dari padang pasir untuk membunuh banyak orang dan menculik yang lain untuk ditebus dengan wang.

Secara berasingan, di barat laut Syria yang dikuasai pemberontak, kumpulan berkaitan al-Qaeda melepaskan lebih 400 tahanan dari penjara mereka selepas beberapa hari protes menuntut kebebasan mereka.

Pusat Pemerhatian Syria berpangkalan di Britain, sebuah pengawas perang pembangkang, berkata serangan Rabu di Deir el-Zour meninggalkan 18 orang mati dan 16 cedera. Ia berkata kira-kira 50 orang hilang dan mungkin diculik oleh IS. Dua belas kenderaan dibakar.

Pusat Pemerhatian berkata yang mati termasuk empat ahli Pasukan Pertahanan Kebangsaan, yang menghantar bantuan ke kawasan itu.

Media pro-kerajaan Dama Post mengatakan jumlah kematian setinggi 44 dan bahawa beberapa 13 kenderaan yang digunakan oleh petani truffle dibakar dan dimusnahkan.

Angka korban yang berbeza tidak dapat segera diselesaikan. Angka kematian yang berbeza di Syria tidak biasa selepas serangan maut.

Truffle adalah kemewahan musim yang boleh dijual dengan harga tinggi dan kebanyakan di Syria, di mana 90% penduduknya hidup di bawah garis kemiskinan, keluar untuk mengumpulkannya.

Pada Februari 2023, militan IS membunuh puluhan orang awam dan pegawai keselamatan dalam serangan ke atas pemburu truffle di padang pasir tengah Syria.

Di wilayah Idlib Syria, kematian baru-baru ini seorang ahli faksi pemberontak, didakwa ketika disiksa di penjara dijalankan oleh kumpulan berkaitan al-Qaeda Hayat Tahrir al-Sham, atau HTS, telah mencetuskan beberapa hari protes di pelbagai bahagian wilayah itu.

Penunjuk perasaan menuntut pelepasan tahanan, termasuk semasa perhimpunan Selasa malam di penjara HTS di bandar Daret Azzeh yang menarik tembakan amaran dari pejuang HTS, menambah kemarahan penunjuk perasaan. Penunjuk perasaan juga menuntut peletakan jawatan ketua HTS Abu Mohammed al-Golani.

Golani menanggapinya dengan pengampunan, termasuk pelepasan Rabu 420 tahanan dari penjara HTS, menurut beberapa aktivis pembangkang, termasuk Pusat Pemerhatian.

Sentimen anti-HTS semakin meningkat sejak gelombang penangkapan kumpulan itu terhadap pegawai kanan dalam organisasi, yang sebelumnya dikenali sebagai Nusra Front sebelum menukar namanya beberapa kali dan menjauhkan diri dari al-Qaeda.

Pada Ogos, kumpulan itu mengumumkan bahawa pengasas dan pegawai kanannya Maysara al-Jubouri, lebih dikenali sebagai Abu Maria al-Qahtani, ditangkap kerana salah guna media sosial. Al-Jubouri, warganegara Iraq, merupakan pegawai al-Qaeda berpengalaman yang berjuang menentang pasukan Amerika Syarikat di Iraq berikutan pencerobohan AS 2003 yang menjatuhkan Saddam Hussein.

Pada 2011, beliau antara beberapa orang yang berpindah ke Syria, beberapa bulan selepas konflik maut berterusan negara itu bermula. Terdapat laporan bahawa al-Jubouri akan dibebaskan tidak lama lagi.

Dalam minggu-minggu berikutnya penangkapan al-Jubouri, puluhan pegawai dan ahli HTS serta ahli faksi bersekutu mereka ditangkap dan didakwa disiksa di penjara dijalankan oleh penyokong Golani kerana dikatakan memberikan maklumat perisikan kepada gabungan pimpinan Amerika Syarikat yang selama ini membunuh komander al-Qaeda terkemuka dalam serangan drone di pelbagai bahagian Syria.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.