Serangan Iran terhadap Israel menyoroti program senjata nuklear Tehran yang semakin maju

(SeaPRwire) –   JERUSALEM – Dengan semua mata tertumpu kepada perang berintensiti tinggi yang sedang membangkit antara Israel dan Republik Islam Iran, program senjata nuklear haram Tehran telah datang di bawah mikroskop.

Serangan Iran dengan lebih 300 drone bunuh diri dan peluru berpandu, ke atas Israel telah menimbulkan soalan mendesak baru tentang keupayaan Republik Islam untuk menembak senjata nuklear ke negara Yahudi itu. Bagi Israel, seperti yang dikatakan bekas Perdana Menteri Ariel Sharon, Iran dengan senjata atom akan bermakna “Holokus Nuklear” bagi negara Yahudi itu.

Pada Ahad, selepas menolak seruan bahawa pentadbiran Biden terlalu lembut terhadap Tehran, jurucakap Keselamatan Komunikasi Rumah Putih, ‘ Shannon Bream menyatakan bahawa “Iran kini jauh lebih dekat kepada keupayaan senjata nuklear berbanding sebelum Donald Trump dilantik.”

David Albright, seorang ahli fizik yang merupakan pengasas dan presiden Institute for Science and International Security di Washington, D.C., memberitahu Digital bahawa “Iran memerlukan masa setahun atau lebih untuk membina kepala peledak nuklear separa boleh dipercayai untuk peluru berpandu balistik dan kira-kira dua tahun untuk menubuhkan semula sehingga dapat menghasilkan kepala peledak nuklear boleh dipercayai untuk peluru berpandu balistik secara berulang-ulang, iaitu, mempunyai kompleks pengeluaran senjata nuklear yang sepenuhnya dibangunkan.”

Rejim Iran mengejar program senjata nuklear bernama Rancangan Amad dari akhir 1990-an hingga awal 2003.

Pada Februari, Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) melaporkan bahawa Iran telah mengkayakan uranium jauh melebihi keperluan penggunaan nuklear komersial. Ketua IAEA Rafael Grossi memberitahu Reuters bahawa walaupun kadar pengkayakan uranium telah melambat sedikit sejak akhir tahun lepas, Iran masih mengkayak uranium pada kadar kira-kira 7 kg setiap bulan ke tahap kemurnian 60%.

Memberi komen mengenai permainan tuduhan presiden, Albright berkata: “Tiada Trump mahupun Biden berjaya menangani program nuklear Iran dengan baik. Biden telah berbuat lebih teruk kerana dasar pengelakan dan ketakutannya mengambil langkah apa pun yang boleh mencetuskan krisis. Strategi berisiko rendah ini benar-benar gagal menghentikan kemajuan Iran dalam program nuklearnya dan meninggalkan Barat jauh lebih lemah untuk merangka dasar bagi menghentikan kemajuan Iran secara diplomatik atau tentera.”

Albright memberi amaran bahawa “Iran boleh membuat bahan letupan nuklear kasar dalam tempoh kira-kira enam bulan, mampu diuji bawah tanah atau dihantar melalui lori, kapal atau kapal kargo. Pencapaian ini cukup untuk menubuhkan Iran sebagai kuasa senjata nuklear.”

Digital mendedahkan tahun lepas bahawa Iran terus bekerja ke atas pembinaan senjata nuklear.

Apabila ditanya mengenai rejim Iran menembak peluru berpandu nuklear ke Israel, Albright berkata: “Serangan terkini tidak akan menjadi cara yang baik untuk menutup serangan dengan senjata nuklear. Tetapi ia menunjukkan bahawa untuk mempunyai keyakinan mendapat satu senjata nuklear untuk sasaran, Iran perlu menembak beberapa, jika tidak banyak, peluru berpandu berkepala peledak nuklear.”

Dia memberi amaran bahawa “Serangan licik dengan senjata nuklear, lebih seperti serangan pengganas, menggunakan wakil yang sangat dipercayai dan pengangkutan ke Israel melalui darat atau laut, mungkin mempunyai lebih peluang kejayaan dalam beberapa tahun akan datang.”

Dengan Presiden Biden menggesa Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu, negara Yahudi itu menghadapi salah satu soalan keselamatan kewujudan paling sejak kelahiran semula negara itu pada 1948.

Perancang perang Israel percaya mereka perlu menubuhkan semula pencegahan terhadap rejim Iran.

Albright berkata: “Ia sangat penting untuk menghentikan Iran membuat keputusan untuk membina senjata nuklear. Strategi jangka pendek terbaik ialah memastikan Iran memahami bahawa sebarang pergerakan untuk membina senjata nuklear akan dihadapi dengan serangan tentera besar-besaran yang pantas oleh Israel, disokong oleh Amerika Syarikat, diikuti dengan serangan tambahan terhadap infrastruktur mereka jika Iran bergerak untuk membina semula keupayaan senjata nuklearnya.”

Rumah Putih telah menolak penyertaan dalam serangan tentera terhadap apa yang Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat baru-baru ini memberitahu Digital ialah penaja antarabangsa keganasan terburuk di dunia, rejim Iran.

Benny Begin, bekas ahli politik veteran Israel dengan kepakaran dalam program senjata nuklear Iran, memberitahu Digital bahawa “Iran sudah mencapai status negara ambang nuklear – jika dibiarkan tanpa halangan, ia akan menghasilkan bom dalam tempoh setahun atau dua tahun selepas perintah diberikan. Pengarah Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) Rafael Grossi baru-baru ini mengumumkan bahawa Iran telah mengumpulkan cukup uranium diperkaya yang cukup untuk pengeluaran beberapa bom nuklear. Perlu diingatkan bahawa perbualan profesional Iran sangat terbuka tentangnya.”

Begin, yang memegang status anggota kabinet dalam pentadbiran Netanyahu sebelum ini, berkata kuasa-kuasa dunia “gagal” menghentikan usaha Iran membina senjata nuklear.

Amerika Syarikat dan kuasa-kuasa dunia yang lain telah mencapai persetujuan nuklear bersama Iran yang dipanggil Rancangan Tindakan Bersama Menyeluruh (JCPOA) pada 2015. Perjanjian itu hanya mengenakan sekatan sementara terhadap program nuklear Iran dan proses pengkayakan uranium yang merupakan syarat pra-keadaan untuk membina bom atom.

Sanksi energi, EU dan PBB yang memusnahkan telah dikenakan ke atas Iran untuk memaksa rejim itu bersetuju kepada pengorbanan. Pada 2018, bekas Presiden Donald Trump menarik diri daripada perjanjian itu kerana, menurutnya, ia tidak dapat menghentikan ambisi senjata nuklear dan keganasan global Iran. Pengenaan semula sanksi AS ke atas Iran oleh pentadbiran Trump akan digelar dasar “tekanan maksimum” mereka.

Begin berkata “dasar ‘tekanan maksimum’ adalah idea yang baik, dan sebenarnya dilaksanakan sebelum 2015, dengan tahap ini atau lain daripada kejayaan. Masalahnya ialah pihak-pihak kepada perjanjian itu tidak bertindak balas terhadap tindak balas Iran kepada pengenaan semula sanksi. Selain laporan IAEA dan amaran kosong, Iran mengambil peluang itu, memecahkan perjanjian dan mengkayak uranium dalam kuantiti dan kadar tanpa sebelumnya.”

Apabila ditanya mengenai serangan drone dan peluru berpandu Iran ke atas Israel, Begin berkata bahawa “apabila sesebuah rejim membuat keputusan untuk melancarkan kepala peledak nuklear (kemungkinan besar kepala peledak peluru berpandu balistik) terhadap musuhnya, ia mesti yakin ia akan sampai ke sasarannya. Laporan sejak semalam membincangkan peratusan pelancaran gagal jenis peluru berpandu yang Iran cuba lancarkan terhadap Israel. Jadi, dengan cara yang pelik, ini merupakan pelajaran penting (walaupun negatif) yang boleh mereka ambil dari serangan itu. Pelajaran lain adalah keupayaan Israel dan sekutunya untuk menangani serangan sedemikian jauh dari Israel.”

Jason Brodsky, pengarah dasar United Against a Nuclear Iran berpangkalan di Amerika Syarikat, memberitahu Digital: “Selepas pentadbiran Trump menarik diri daripada JCPOA pada 2018, Iran hanya mengambil pengembangan program nuklearnya secara beransur-ansur dan sederhana. Tetapi selepas pentadbiran Biden mengambil alih, ia berkembang dengan dramatik, terutamanya mengkayak ke tahap 60%. Toleransi risiko Iran meningkat di bawah pentadbiran Biden kerana keputusasaannya untuk diplomasi. Ini mengakibatkan rundingan yang gagal dan dasar Iran yang terapung.”

Dia berkata “AS harus menyokong E3 [Britain, Perancis dan Jerman] memicu mekanisme pengenaan semula sanksi PBB dan menyertai tindakan tentera bersama dengan Israel terhadap Pasukan Pengawal Revolusi Islam di Iran. Ini akan membina semula pencegahan terhadap Tehran yang telah lemah selama bertahun-tahun.”

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.