Mayat seorang gadis berusia 3 tahun dan ibunya ditemui selepas tanah runtuh di Indonesia yang membunuh

(SeaPRwire) –   Pasukan penyelamat telah menemui mayat seorang gadis berusia 3 tahun dan ibunya, yang kedua-duanya menjadi mangsa tanah runtuh di Indonesia timur pada hari Selasa.

Penyelamat sedang mencari di sekitar kampung South Makale di daerah Tana Toraja, wilayah Sulawesi Selatan pada hari Selasa apabila mereka menemui gadis itu dan ibunya, membungkus mereka dalam beg mayat jingga dan membawanya jauh melalui padang gelap dan hujan dengan bantuan obor.

Mereka adalah dua orang terakhir yang masih hilang selepas tanah runtuh di Pulau Sulawesi membunuh 20 orang.

Penyelamat terpaksa menggali lumpur tebal dengan alat tangan untuk menemui mayat mereka kerana tanah yang curam dan berlumpur menghalang penggunaan peralatan berat.

Polis tempatan menyatakan tanah runtuh bermula selepas hujan lebat menyebabkan bukit-bukit di sekitarnya tenggelam dan jatuh ke atas empat buah rumah pada hari Sabtu. Sekurang-kurangnya satu keluarga berada di dalam salah satu rumah itu apabila tanah runtuh berlaku, kata ketua polis tempatan Gunardi Mundu.

Mundu berkata puluhan askar, polis dan sukarelawan menyertai operasi mencari di kampung-kampung bukit yang terpencil Makale dan

Pada hari Ahad, penyelamat mengeluarkan dua orang, termasuk seorang gadis berusia 8 tahun, dari padang dan segera membawa mereka ke hospital.

Tana Toraja mempunyai beberapa tarikan pelancongan popular, termasuk rumah-rumah tradisional dan patung-patung di gua, dikenali sebagai tau-tau.

Indonesia, negara yang sering mengalami hujan lebat yang menyebabkan tanah runtuh dan banjir kerap, di mana berjuta-juta orang tinggal.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.