Sami Michael, penulis dan aktivis Israel yang dilahirkan di Iraq dan pemenang anugerah, meninggal dunia pada usia 97 tahun

(SeaPRwire) –   JERUSALEM (AP) — Sami Michael, penulis berbakat berketurunan Iraq yang tinggal di Israel dan pemenang anugerah, meninggal dunia pada usia 97 tahun.

Watak-wataknya, yang sering kali berbahasa Arab seperti dirinya, membuka jendela kepada kesakitan dan cabaran khusus yang dihadapi oleh orang Yahudi Mizrahi dari Timur Tengah dan Afrika Utara, serta hubungannya yang rapat dengan orang Israel di bandar campuran Haifa.

“Watak-wataknya menghubungkan jurang antara orang Yahudi dan Arab,” kata Itamar Drori, pensyarah kanan dalam kesusasteraan di Universiti Bar Ilan Israel.

Kerana Michael adalah penutur asli bahasa Arab yang dibesarkan dalam suasana budaya kaya Baghdad, Michael sering kali merasa lebih dekat dengan budaya Arab di Israel, terutamanya kerana kepimpinan Yahudi berpengaruh Eropah di Israel membezakan orang Yahudi Mizrahi, kata Drori.

Michael juga kritikal terhadap perlakuan Israel terhadap orang Palestin dan menyokong golongan minoriti yang tertindas.

Beliau berkhidmat sebagai presiden Persatuan Hak Awam Israel selama lebih daripada dua dekad sehingga September lalu. “Beliau menyatakan kesakitannya dan kemarahannya terhadap ketidakadilan di Israel, menuntut keadilan harus diberikan dan menanamkan semangat harapan untuk perubahan,” kata organisasi itu dalam kenyataan mengumumkan kematian Michael.

Michael dilahirkan di kawasan perumahan campuran kaya di Baghdad pada 1926 dan aktif dalam Parti Komunis ketika muda.

Waran tangkap dari pihak berkuasa Iraq memaksa beliau melarikan diri ke Iran pada 1948 dan kemudian ke Israel pada 1949, di mana beliau bekerja sebagai wartawan untuk akhbar bahasa Arab parti itu di bandar utara Haifa. Pada 1955, tidak berpuas hati dengan sebahagian ideologi Parti Komunis, beliau meninggalkan akhbar dan parti itu untuk bekerja sebagai hidrolog bersama Lembaga Hidrologi.

Selepas hiatus penulisan hampir 20 tahun, Michael menerbitkan novel pertamanya dalam bahasa Ibrani pada 1974, “Semua Orang Adalah Sama – Tetapi Ada Yang Lebih,” mengisahkan perjuangan orang Yahudi Mizrahi ketika menyesuaikan diri dengan kehidupan di Israel. Pada tahun-tahun selepas kemerdekaan Israel pada 1948, orang Yahudi Mizrahi yang baru tiba terpaksa tinggal di khemah perumahan sementara dan menghadapi diskriminasi besar daripada pemimpin Eropah negara itu.

Beliau menulis lebih daripada 20 novel dan buku kanak-kanak, selain drama, esei dan kritikan budaya. Sesetengah bukunya juga diadaptasi ke filem. Beliau memenangi Anugerah Hans Christian Andersen untuk kesusasteraan kanak-kanak serta banyak anugerah sastera utama Israel, termasuk dua kali merangkul anugerah perdana menteri untuk sastera Ibrani.

“Peranan utama budaya adalah untuk ‘menerangi kegelapan kejahilan, ketidakadilan dan rasuah,'” kata Michael kepada akhbar Haaretz Israel pada 2018. Beliau menambah bahawa beliau merasa dipanggil untuk bertindak terhadap dasar Israel yang menolak negara “ke dalam jurang,” mengingat ketika penulis dan penyair berdiam diri di Iraq terhadap arahan kerajaan yang tidak adil ketika beliau muda.

“Menandatangani petisyen tidak cukup, kerana tanpa tindakan sebenar oleh intelektual dan pengguna budaya, seluruh masyarakat akan membayar harga yang mahal,” katanya.

Lebih awal pada hari Isnin, Presiden Isaac Herzog memberi penghormatan kepada Michael sebagai “raksasa di kalangan raksasa” yang “mengisi rak buku kita dengan karya-karya hebat.”

Michael ditinggalkan oleh dua anaknya dari perkahwinan pertama, dan isteri keduanya, wartawan Rachel Yona Michael, menurut Haaretz.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.