Kongo melantik perdana menteri wanita pertamanya ketika keganasan meningkat di timur

(SeaPRwire) –   KINSHASA, Congo (AP) — Presiden Republik Demokratik Congo pada hari Isnin melantik Perdana Menteri wanita pertama negara itu, memenuhi janji pilihan raya dan membuat langkah penting ke arah pembentukan kerajaan baharu selepas dipilih semula pada akhir tahun lepas.

Mantan menteri perancangan Judith Suminwa Tuluka akan mengambil peranan pada masa keganasan di rantau timur negara yang kaya galian semakin memburuk, yang bersempadan dengan . Konflik berlarutan itu telah mengusir lebih 7 juta orang mengikut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, menjadikannya salah satu krisis kemanusiaan terburuk di dunia.

Tuluka berjanji untuk bekerja ke arah keamanan dan pembangunan dalam ucapan sulungnya selepas perlantikannya di televisyen negara. Namun, ia mungkin mengambil masa berbulan-bulan sebelum kerajaan baharu dibentuk kerana proses itu memerlukan perbincangan intensif dengan banyak parti politik.

“Fikiran saya tertumpu ke timur dan ke segenap pelusuk negara, yang hari ini menghadapi konflik dengan musuh kadang-kadang tersembunyi,” katanya, merujuk kepada konflik yang melibatkan banyak kumpulan bersenjata termasuk beberapa dipercayai disokong tentera Rwanda. “Saya memikirkan semua orang ini, dan hati saya tertumpu kepada mereka.”

Jauh dari ibu negara, Kinshasa, timur Congo telah lama diambil alih oleh lebih 120 kumpulan bersenjata yang mencari bahagian sumber daya rantau itu seperti emas sambil melakukan pembunuhan beramai-ramai.

Kedua-dua tentera keamanan serantau dan PBB telah diminta meninggalkan Congo selepas kerajaan menuduh mereka gagal menyelesaikan konflik. Kekerasan hanya terus memburuk sebagai penarikan balik perondaan bermula, dan sebagai pihak berkuasa Congo bergerak ke kedudukan mereka.

Bintou Keita, utusan PBB tertinggi ke Congo, memberitahu Majlis Keselamatan PBB minggu lepas bahawa kumpulan pemberontak terkemuka dikenali sebagai M23 telah membuat kemajuan wilayah yang ketara di timur, yang menyumbang kepada peningkatan keganasan dan peningkatan bilangan orang tergugur.

Tshisekedi yang dipilih semula untuk penggal lima tahun kedua pada Disember, menyalahkan jiran Rwanda kerana memberi sokongan tentera kepada pemberontak. Rwanda menafikan dakwaan itu tetapi pakar PBB menyatakan terdapat bukti ketara tentera mereka di Congo.

Amerika Syarikat bulan lepas menggesa Congo dan Rwanda menjauhkan diri dari ambang perang.

Jabatan Negara AS juga mengatakan Rwanda perlu menarik balik tentera dan sistem peluru berpandu permukaan ke udara dari timur Congo dan mengkritik M23, memanggilnya “kumpulan bersenjata disokong Rwanda”.

Kementerian Luar Negeri Rwanda bulan lepas berkata tentera negara itu mempertahankan wilayah Rwanda sebagai Congo melakukan “pembinaan tentera dramatik” berhampiran sempadan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.