Protes ganas melanda Poland sebagai petani bertembung dengan polis mengenai import dari Ukraine

(SeaPRwire) –   Poland menyaksikan protes petani dan penyokongnya yang paling ganas pada Rabu apabila sesetengah peserta melemparkan batu ke arah polis dan cuba menerobos halangan di sekitar parlimen, menyebabkan beberapa pegawai cedera, kata polis.

mereka menahan lebih daripada sedozen orang dan menghalang perserta daripada sampai ke Sejm, parlimen Poland.

Petani marah terhadap dasar iklim dan import makanan dari Ukraine yang mereka katakan mengancam cara hidup mereka. Protes sebegini berlaku di seluruh Kesatuan Eropah beranggota 27 dalam minggu-minggu kebelakangan ini, tetapi ini adalah yang paling marah berbanding perhimpunan awal di negara Eropah Tengah ini.

Polis menyatakan di platform media sosial X bahawa pegawai mereka “tidak menjadi pihak kepada pertikaian sedang berlangsung” dan amaran bahawa tingkah laku yang mengancam keselamatan mereka “tidak boleh dianggap ringan dan memerlukan tindak balas yang tegas dan berkesan.”

Timbalan menteri pertanian, Michał Kołodziejczak, berkata beliau tidak percaya bahawa “petani sebenar, normal menyebabkan rusuhan di hadapan Sejm hari ini,” dan bahawa perlu memisahkan “provokator dan pengacau.”

Beliau tidak menyatakan siapa yang beliau fikir di sebalik keganasan itu.

Petani di atas traktor menghalang lebuh raya menuju ke Warsaw sementara beribu-ribu penyokong mereka berkumpul di hadapan pejabat perdana menteri sebelum berarak ke parlimen. Sesetengah menginjak bendera Kesatuan Eropah dan membakar peti mati palsu yang mengandungi perkataan “petani.”

Petani disertai oleh pekerja tambang, hutan, pemburu dan penyokong lain. Mereka meniupkan tanduk dan meletupkan bunga api serta bom asap, walaupun polis memberi amaran bahawa penggunaan piroteknik dilarang.

Perserta menuntut penarikan balik Green Deal EU, satu rancangan bertujuan melawan perubahan iklim dan melindungi kepelbagaian biologi, termasuk dengan rancangan memerlukan petani mengurangkan penggunaan bahan kimia yang terlalu melebihi untuk meningkatkan tanaman mereka.

Protes telah membawa politik untuk melemahkan sesetengah peruntukan.

Perserta juga mahu sempadan Poland-Ukraine ditutup untuk menghentikan import produk makanan Ukraine, yang petani katakan menurunkan harga pasaran dan meletakkan sektor pertanian Poland dalam bahaya.

Protes meningkatkan tekanan ke atas kerajaan Perdana Menteri Donald Tusk, bekas presiden Majlis Eropah yang sangat pro-EU dan mahu menyokong Ukraine ketika ia melawan .

Tusk telah berusaha memenuhi tuntutan petani, memanggil kebimbangan mereka betul. Beliau telah berkata beliau merancang untuk mencadangkan pindaan kepada Green Deal.

Slogan anti-Ukraine telah ditampilkan dalam protes di Poland, di mana pihak berkuasa telah berkata mereka bimbang bahawa Rusia cuba memanfaatkan kebimbangan sah untuk mencipta perpecahan antara Warsaw dan Kyiv.

Pertanian, perhutanan dan perikanan membentuk kurang daripada 3% KDNK Poland, menurut Bank Dunia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.