Jabatan UK meminta maaf, membayar ganti rugi selepas salah menuduh profesor menyokong Hamas

(SeaPRwire) –   Sekretaris Sains Michelle Donelan telah mengakui tiada bukti bahawa Profesor Kate Sang dari Universiti Heriot-Watt menyokong Hamas, yang dilarang sebagai kumpulan pengganas.

“Saya menerima sepenuhnya bahawa beliau bukan seorang ekstremis, penyokong Hamas atau mana-mana pertubuhan yang diluluskan dan saya ambil maklum bahawa satu siasatan bebas telah menyimpulkan tiada bukti bahawa beliau adalah. Saya telah memadam kenyataan asal saya di akaun X saya,” kata Donelan selasa.

Donelan membayar jumlah ganti rugi yang tidak didedahkan, yang datang dari dana awam.

Donelan membuat aduan kepada badan awam U.K. Research and Innovation pada Oktober selepas Sang menghantar tweet “ini membimbangkan,” menghubungkan kepada rencana akhbar Guardian tentang kerajaan mendesak polis untuk menindak serangan pro-Palestin selepas serangan Hamas ke atas Israel. Sang adalah ahli kumpulan penasihat UKRI mengenai persamaan, kepelbagaian dan penyertaan.

Dalam surat itu, yang juga dipaparkan di , Donelan menuntut Sang dan ahli akademik lain, Kamna Patel, dikeluarkan dari jawatan mereka di badan tersebut.

U.K. Research and Innovation menyiasat dan mendapati tiada bukti mana-mana akademik menyatakan pandangan ekstremis atau menyokong Hamas.

Sang, yang telah memulakan tindakan fitnah, berkata beliau “gembira kerana perkara ini kini selesai, tetapi sangat bimbang dengan cara Michelle Donelan dan UKRI berkelakuan.” Beliau berkata beliau akan menyumbang sebahagian penyelesaian kewangan kepada amal.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.