Polis India membunuh 29 pemberontak Maois disyaki dalam pertempuran senjata api di negeri tengah

(SeaPRwire) –   NEW DELHI (AP) — Polis India membunuh sekurang-kurangnya 29 pemberontak Maois yang disyaki dalam sebuah pertempuran senjata di negeri tengah India pada Selasa, pihak berkuasa berkata, tiga hari sebelum bermulanya pilihan raya negara di mana India sedang mencari penggal ketiga.

Menurut kenyataan, polis melancarkan serbuan selepas menerima maklumat tentang kehadiran Maois di daerah Kanker. Tiga anggota pasukan keselamatan cedera dalam pertempuran senjata, selepas mana polis merampas beberapa senjata.

Askar India telah berperang di beberapa negeri tengah dan utara sejak 1967, apabila pengganas – juga dikenali sebagai Naxalites – memulakan perjuangan untuk menuntut lebih pekerjaan, tanah dan kekayaan sumber asli untuk masyarakat penduduk asli negara yang miskin.

Kerajaan India menyatakan pemberontak, terinspirasi oleh pemimpin revolusioner China Mao Zedong, menimbulkan ancaman keselamatan dalaman paling serius negara ini.

Pemberontak aktif di beberapa bahagian India, terutamanya di Chhattisgarh, salah satu negeri termiskin India walaupun kekayaan mineral yang luas, dan sering menyerang tentera kerajaan dan pegawai.

Menteri Dalam Negeri India Amit Shah bersumpah untuk menghapuskan pemberontakan dari negeri itu dan menggambarkannya sebagai “musuh terbesar pembangunan, keamanan dan masa depan muda yang cerah.”

“Kami bertekad untuk membersihkan negara dari wabak Naxalisme,” tulis Shah di X, dahulu dikenali sebagai Twitter.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.