Pilihan raya Poland: Ukraine menjadi isu besar kerana parti kanan jauh dengan pandangan anti-perang boleh memegang keseimbangan kuasa

NATO ahli Poland akan ke pilihan raya pada Ahad dalam pilihan raya parlimen yang boleh mempunyai kesan besar terhadap perang Rusia menentang Ukraine bergantung kepada hasilnya.

Poland telah menerima berjuta-juta pelarian Ukraine berikutan serangan Rusia pada Februari 2022, dan ramai yang telah menyambut pelarian ke rumah mereka sendiri. Apabila perang di Ukraine menghampiri tanda dua tahun, politik domestik menembusi perikatan ketat apabila Poland pergi ke pilihan raya untuk pilihan raya parlimen yang terbahagi dengan teruk.

“Dua tahun ke dalam perang, beberapa sokongan mula memudar, bekas Duta Besar ke Poland dan Felo Terkemuka di Majlis Atlantik, Daniel Fried, berkata kepada Digital.

Parti kanan jauh Perikatan Poland boleh menjadi penentu jika tiada parti yang lebih besar mendapat majoriti. Parti nasionalis anti-EU dan anti-pendatang yang menginginkan untuk mengundurkan sokongan Poland terhadap usaha perang Ukraine dan mengehadkan migrasi. Walaupun parti itu hanya dijangka mendapat kira-kira 10%, hasil ketat dan tidak pasti pilihan raya boleh melihat mereka menjadi sebahagian daripada kerajaan campuran.

Polling sehingga kini menunjukkan perlumbaan ketat, tetapi kebanyakan pakar dan pemerhati rantau ini percaya Parti Keadilan dan Keamanan Poland yang memerintah akan tidak menerima majoriti mutlak.

“Orang Poland bimbang. Terdapat kebimbangan di kalangan sesetengah orang Poland tentang jumlah sokongan sosial dalam pendidikan, perumahan dan kesihatan. Mereka bimbang tentang kebuntuan yang berpanjangan di medan pertempuran dan apa maknanya terhadap perang. Mereka bimbang tentang perbelanjaan. Mereka bimbang tentang daya tahan Amerika Syarikat,” kata Duta Besar Fried.

“Jika anda memaksaku menentang dinding dan berkata, ‘Buat panggilan,’ saya akan berkata bahawa Parti Keadilan dan Keamanan mempunyai peluang sedikit lebih besar, Dan itu hanyalah sedikit pada masa ini,” ramal Duta Besar Fried.

Poland telah menjadi salah satu negara terkemuka membantu Ukraine mempertahankan diri terhadap serangan penjajahan Rusia. Pendapat awam secara jelas menyokong usaha perang Ukraine, dengan 65% orang berkata Poland harus terus membantu Ukraine.

Persekitaran politik yang berpecah dan berpolarisasi sedikit retak dalam sokongan dan kesatuan Poland yang sebaliknya kukuh untuk Ukraine. Import bijirin dari Ukraine muncul sebagai titik perbalahan politik utama dalam retorik pilihan raya, dengan petani Poland merasa terancam oleh lonjakan bijiran murah dari Ukraine selepas E.U. membuka pasarannya kepada eksport bijiran Ukraine dan mengangkat semua tarif.

Dalam cubaan tidak terlalu halus terhadap penentangan Poland terhadap keputusan E.U., Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy memberitahu Majlis Agung PBB bahawa “teater politik” mengenai eksport bijiran hanya menguntungkan Moscow. Perkataan Zelenskyy tidak diterima dengan baik di Poland. Presiden Poland Andrzej Duda berkata bahawa Ukraine “bertingkah seperti orang tenggelam,” menyeret Poland bersamanya.

Pilihan raya Ahad akan melihat parti pemerintah Parti Keadilan dan Keamanan yang diketuai bekas Perdana Menteri Jarosław Kaczynski berhadapan dengan pembangkang pusat Gabungan Awam yang diketuai bekas perdana menteri Poland dan presiden Majlis Eropah Donald Tusk. Pembangkang sedang mencari untuk akhirnya menggulingkan pemerintahan Parti Keadilan dan Keamanan dan memulihkan apa yang dikatakannya sebagai watak demokratik Poland, menunjuk kepada usaha kerajaan terhadap media dan kehakiman yang menurut mereka mengikis demokrasi.

Parti konservatif Parti Keadilan dan Keamanan telah berkuasa selama hampir satu dekad dan sedang mencari penggal ketiga. Ia menarik pangkal sokongannya dari bahagian luar bandar negara, yang menyoroti isu genting import bijiran kepada kerajaan pengundi luar bandar dan pertanian.

Parti Keadilan dan Keamanan berkempen untuk melindungi Poland dari ancaman Rusia dan telah mengambil pendekatan keras terhadap Rusia dan Presiden Rusia Vladimir Putin. Gabungan Platform Awam, seperti Parti Keadilan dan Keamanan, juga sangat pro-Ukraine dan anti-Putin.

Jumlah keselamatan dan bantuan kemanusiaan kepada Ukraine, termasuk beban pelarian besar yang ditanggung Poland, bernilai $19 bilion, mengikut Penjejak Sokongan Ukraine oleh Institut Kiel. Warsaw berada di garis hadapan perang sebagai hab transito utama senjata ke Ukraine dan menghantar jumlah besar peralatan tentera dan senjata kepada Ukraine. Sejak perang bermula, Poland telah menghantar Ukraine 340 kereta kebal T72 dan Leopard, 14 pesawat MiG dan 12 helikopter Mi-24, bersama dengan jumlah besar senjata dan peluru, mengikut Carnegie Europe.