Muzium Louvre di Paris dikosongkan selepas ancaman ketika Perancis dalam keadaan berjaga-jaga tinggi berikutan serangan membunuh

The Louvre Museum di Paris dievakuasi semua pengunjung dan pekerja kerana kebimbangan serangan pengganas.

Fasiliti Louvre bunyikan alaram dan mengiringkan individu keluar dari muzium Sabtu pagi selepas menerima ancaman bertulis.

Ketika orang cepat melarikan diri, polis mengelilingi tanda ikonik dan menyapu kawasan itu.

Perancis kini mengalami tahap amaran ancaman tinggi selepas serangan terkenal oleh bekas pelajar yang terdedah kepada ideologi radikal.

Imigran Chechen di senarai pengawasan ekstrimisme Perancis didakwa menikam seorang guru sampai mati Jumaat pagi dan mencederakan dua orang lain dalam serangan yang disyaki pengganasan yang dipanggil pembunuhan oleh presiden negara itu.

Ia berlaku di luar sebuah sekolah di bandar Arras, kira-kira 115 batu utara Paris, berhampiran sempadan dengan Belgium, dan suspek dalam tahanan, mengikut menteri dalam negeri Perancis Gerald Darmanin.

Pihak berkuasa Perancis berkata mereka mengesyaki pengganasan sebagai motif dalam serangan itu, yang datang ketika berlakunya konflik di Israel berikutan serangan pengganas yang dipicu oleh pengganas Hamas berpangkalan di Jalur Gaza.

Presiden Perancis Emmanuel Macron berkata semasa sidang akhbar bahawa polis juga menghalang serangan kedua selepas penikaman itu, yang menunjukkan “kekejaman pengganasan Islam.”

Pada Khamis, Darmanin mengarahkan larangan negara terhadap perhimpunan menyokong Palestin.

Sekurang-kurangnya 24 orang telah didakwa dengan tindakan anti-Semit sejak serangan Hamas ke atas Israel minggu lepas.