Perwakilan PBB membentangkan cadangan untuk ‘memantulkan sinar matahari kembali ke angkasa’ sementara lawan menyatakan risiko kesihatan

(SeaPRwire) –   pada hari Khamis menarik balik usulan memanggil lebih banyak kajian mengenai teknologi yang bertujuan melawan perubahan iklim dengan memantulkan sinar matahari kembali ke angkasa, berikutan kebimbangan mengenai risiko kesihatan dan alam sekitar.

Beberapa yang menentang draf resolusi di Perhimpunan Alam Sekitar PBB juga bimbang bahawa penggunaan pengubahsuaian sinar matahari (SRM) mungkin membebaskan penghasil besar pencemaran, organisasi yang mengawasi perbahasan itu berkata.

Switzerland dan Monaco pertama kali meletakkan resolusi meneliti teknologi geojurutera itu pada bulan Disember, dan ia dibincangkan semasa persidangan minggu ini di Nairobi.

Versi asal memanggil kumpulan pakar yang akan menghasilkan laporan meneliti aplikasi, risiko dan pertimbangan etika SRM yang mungkin.

Salah satu cadangan yang paling terkenal untuk menggunakannya melibatkan meletupkan sulfur dioksida – sebuah penyejuk – ke kawasan atmosfera yang lebih tinggi.

Hanya terdapat beberapa projek SRM kecil yang beroperasi. Sesetengah saintis berkata SRM boleh disediakan apabila perlu untuk mengelak titik pusingan iklim.

Pembangkang bimbang tentang kesan mungkin ke atas dan pertanian, terutamanya di negara-negara miskin. Mereka juga bimbang SRM boleh berfungsi sebagai alasan untuk menangguhkan pengurangan gas rumah hijau.

Selepas melalui enam semakan selama dua minggu, resolusi itu ditarik balik pada hari Khamis, laman web Program Alam Sekitar PBB (UNEP) menunjukkan.

“Terdapat persetujuan di kalangan banyak negara tentang keperluan penilaian saintifik SRM, tetapi terdapat juga kebimbangan yang signifikan tentang keadilan, dan para delegasi kehabisan masa untuk menyelesaikan perbezaan mereka,” kata Nico Esguerra, Pengarah Strategi Antarabangsa di SilverLining, sebuah pertubuhan bukan untung yang menggalakkan penyelidikan kaedah geojurutera.

Draf-draf resolusi yang berbeza menunjukkan negara-negara memasukkan kebimbangan tentang keselamatan teknologi itu.

Pusat Undang-Undang Alam Sekitar Antarabangsa (CIEL) berkata negara-negara Afrika, Kesatuan Eropah, negara-negara Kepulauan Pasifik, Colombia dan Mexico menentang resolusi itu.

“Teknologi ini tidak dapat menangani punca utama dan sebaliknya akan membenarkan penghasil besar menangguhkan keperluan segera untuk menamatkan penggunaan bahan api fosil,” kata Mary Church, Pengutip Kempen Geojurutera Kanan di CIEL.

Wakil dari Pejabat Alam Sekitar Persekutuan Switzerland yang disenaraikan sebagai orang hubungan untuk draf resolusi itu tidak segera membalas permintaan komen.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.