Penerbangan pengintip AS dilaporkan berhampiran sempadan Korea Utara mengikut dakwaan kapal selam nuklear bawah air

(SeaPRwire) –   Sebuah pesawat pengintip Amerika Syarikat telah dikesan terbang berhampiran sempadan Korea Utara berikutan dakwaan negara penyepit itu mempunyai drone nuklear bawah air.

RC-135W Rivet Joint Tentera Udara Amerika Syarikat telah dikesan di atas bandar Incheon berhampiran ibu negara Seoul, menurut Agensi Berita Yonhap. Ia juga dilaporkan dikesan di wilayah Gyeonggi dan Gangwon.

Wilayah Gyeonggi dan Gangwon bersempadan dengan zon demiliterisasi (DMZ) yang memisahkan Korea Utara dan Korea Selatan.

Pendakwaan pengesanan kapal terbang itu menyusul ketegangan yang meningkat disebabkan dakwaan Korea Utara bahawa rejim itu telah menghasilkan drone nuklear bawah air.

Korea Utara mendakwa ia menguji drone direka untuk memusnahkan kapal dan pelabuhan pada hari Jumaat melalui media negara.

Tentera Korea Utara berkata ia menjalankan ujian di perairan timur negara itu berikutan latihan tentera laut bersama Amerika Syarikat dan Korea Selatan yang berakhir pada hari Rabu.

Drone bawah air adalah antara pelbagai sistem senjata yang terus diuji dan dibangunkan oleh Kim Jong Un ketika dia mengembangkan arsenal senjata nuklear boleh guna.

Korea Utara tidak menyatakan bila ujian itu berlaku. Ia pertama kali dilaporkan pada tahun lalu.

“Kedudukan balas bawah air berdasarkan nuklear tentera kami semakin diperkemaskan dan pelbagai tindakan responsif laut dan bawah air akan terus menghalang manuver tentera laut musuh Amerika Syarikat dan sekutunya,” kata Kementerian Pertahanan Korea Utara dalam kenyataan.

Penerbangan Amerika Syarikat yang lain dilaporkan pada 4 Januari dan 17 Januari, sebahagian daripada laluan perisikan rutin di rantau ini, menurut laporan.

Lawrence Richard menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.