Perbicaraan bermula bagi suspek dalam pembunuhan wartawan jenayah Belanda

(SeaPRwire) –   Tersangka dituduh terlibat dalam pembunuhan jurnalis penyiasat Belanda terkenal Peter R. de Vries pada 2021 berulang kali enggan menjawab soalan daripada hakim dan peguam ketika perbicaraan mereka bermula Selasa.

Antara sembilan tersangka adalah Delano G., yang dituduh menembak mati De Vries pada siang hari pada 6 Julai 2021. Di bawah undang-undang Belanda, tersangka hanya dikenali dengan nama depan dan huruf awal nama keluarga mereka.

De Vries, seorang penyiasat dan penerbit televisyen yang popular, meninggal dunia sembilan hari kemudian akibat kecederaannya, pada usia 64 tahun. Anak dan anaknya hadir di mahkamah Selasa untuk menyaksikan prosiding.

Pembunuhan itu mengejutkan Belanda dan memicu gelombang dukacita. Raja Willem-Alexander Belanda menyebutnya “serangan ke atas jurnalisme, batu asas negara kami dan oleh itu juga serangan ke atas kedaulatan undang-undang.”

De Vries telah menjadi penasihat dan orang kepercayaan untuk saksi yang dilindungi dalam perbicaraan terhadap ketua dan ahli kumpulan jenayah yang dideskripsikan polis sebagai “mesin pembunuhan berminyak”. Adik dan peguam saksi itu juga dibunuh. Keputusan dalam perbicaraan itu dijadualkan bulan depan, tetapi perbicaraan lanjutan mungkin akan menangguhkan ia. Tersangka utama ialah Ridouan Taghi, bekas salah seorang buruan paling dikehendaki Belanda sehingga penangkapannya pada 2019 di Dubai.

Perbicaraan pembunuhan De Vries bermula Selasa di mahkamah di pinggir Amsterdam yang dipenuhi, dengan pengawal keselamatan bersenjata berperisai dan bertopeng ski mengawal jalan di luar ketika kereta membawa tersangka memasuki tempat letak kereta bawah tanah mahkamah.

Beberapa tersangka menafikan sebarang keterlibatan dalam pembunuhan itu manakala yang lain mengaku hak untuk berdiam diri. Satu demi satu, mereka mengambil sumpah untuk memberitahu kebenaran di mahkamah sebelum enggan menjawab soalan.

Hakim memainkan video kira-kira dua minggu sebelum pembunuhan menunjukkan lelaki yang polis katakan pemandu melarikan diri mengikuti De Vries di jalan di mana beliau kemudian ditembak.

Tersangka penembak dikenal pasti kurang daripada satu jam selepas serangan, bersama-sama warga Poland yang dikenali sebagai Kamil E. yang didakwa sebagai pemandu melarikan diri. Peguam negara memberitahu hakim di Mahkamah Daerah Amsterdam bahawa senjata yang digunakan untuk menembak De Vries dijumpai dalam kereta mereka.

Dua tersangka pergi ke perbicaraan 2022 dan peguam negara menuntut hukuman penjara seumur hidup. Walau bagaimanapun, mahkamah tidak pernah mengeluarkan keputusan kerana peguam negara memperkenalkan bukti baru lewat dalam kes itu, berikutan siri penangkapan. Kedua-dua mereka kini berada dalam perbicaraan bersama tujuh tersangka lain yang ditangkap dalam minggu dan bulan selepas pembunuhan, semuanya dituduh terlibat dalam perancangan pembunuhan.

Perbicaraan dijadual berlangsung sehingga akhir Februari. Keputusan kemungkinan akan diumumkan beberapa minggu kemudian.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.