Pencerobohan Rusia ke atas Ukraine mengancam keselamatan global, kata Canselor Jerman

(SeaPRwire) –   Canselor Jerman Olaf Scholz memberitahu pemimpin China Xi Jinping pada Selasa bahawa serangan Rusia terhadap Ukraine mengancam keselamatan global, dalam apa yang kelihatan sebagai panggilan bagi China untuk menggunakan tekanan yang lebih besar ke atas jirannya dan rakan strategik yang rapat untuk menyelesaikan konflik.

Scholz juga berkata penggunaan senjata nuklear dalam perang dua tahun lalu tidak boleh digertakan, mengikut transkrip rasmi kerajaan Jerman terhadap ucapan ringkasnya pada permulaan perjumpaan dengan Xi di ibu negara China.

Presiden Rusia Vladimir Putin memberi amaran pada bulan lepas bahawa kerajaannya bersedia menggunakan senjata nuklear jika kedaulatannya atau kemerdekaannya terancam, ancaman terbarunya sejak menyerang Ukraine.

Tindakan Rusia “melanggar prinsip Piagam Bangsa-Bangsa Bersatu, prinsip ketaktercabaran sempadan negara,” kata Scholz.

China telah enggan mengkritik serangan itu. Walaupun kerajaan berkata ia tidak menghantar bantuan tentera ke Moscow, ia telah memberi sumber ekonomi yang membolehkan Rusia menangani sanksi dari Barat. Laporan risikan Amerika Syarikat minggu lepas mendapati Beijing telah meningkatkan jualan peralatan kepada Moscow untuk secara tidak langsung meningkatkan usaha perangnya terhadap Ukraine.

Kenyataan China berkata dua pemimpin itu mencatatkan bahawa China dan Jerman berpegang teguh kepada Piagam Bangsa-Bangsa Bersatu dan menentang penggunaan senjata nuklear.

“China menggalakkan dan menyokong semua usaha yang memudahkan penyelesaian aman krisis, dan menyokong pengadakan pada masa yang sesuai konferens keamanan antarabangsa yang diiktiraf oleh kedua-dua Rusia dan Ukraine serta memastikan penyertaan sama rata semua pihak dan perbincangan adil mengenai semua rancangan keamanan,” kata kenyataan China.

Dalam satu pos di X, bekas Twitter, Scholz berkata beliau telah meminta Xi menggunakan pengaruhnya terhadap Rusia.

“Kata-kata China membawa berat di Rusia. Jadi saya minta Presiden Xi menekan Putin supaya akhirnya menghentikan kempen gilanya, menarik balik tentera dan mengakhiri peperangan mengerikan ini,” tulisnya.

Dalam perdagangan, Xi memberitahu Scholz bahawa dua negara itu perlu berjaga-jaga terhadap peningkatan perlindungan dan mengambil pandangan objektif terhadap isu kapasiti pengeluaran, mengikut kenyataan itu.

Scholz telah meminta persaingan yang adil dalam perdagangan sambil memperingatkan tentang pembuangan dan pengeluaran berlebihan semasa ucapan kepada pelajar kolej China di Shanghai Isnin, di mana syarikat Jerman mempunyai pelaburan besar.

Lawatannya menekankan ketegangan berkaitan perdagangan kerana Kesatuan Eropah dan Amerika Syarikat menuduh China bersaing dengan tidak adil melalui penggunaan tarif, curi harta intelek dan campur tangan politik.

Bertemu kemudian Selasa dengan Perdana Menteri China Li Qiang, Scholz meminta peningkatan konkrit dalam akses pasaran, persaingan adil, perlindungan harta intelek dan sistem undang-undang.

Supaya syarikat Jerman dapat terus beroperasi, “mereka perlu syarat yang betul,” katanya.

Kesatuan Eropah sedang mempertimbangkan tarif untuk melindungi pengeluarannya daripada import kenderaan elektrik China yang lebih murah, yang ada yang bimbang akan melimpah ke pasaran Eropah.

Scholz memulakan lawatan tiga hari ke China Ahad lalu di pusat perindustrian Chongqing, di mana beliau dan delegasinya daripada menteri dan eksekutif perniagaan melawat syarikat bersama pendanaan separa Jerman dan lokasi lain di bandar raya besar itu, yang merupakan pusat pengeluaran untuk industri automotif dan lain-lain China.

Beliau dijangka meninggalkan Selasa malam untuk kembali ke Berlin.

Walaupun ketegangan politik dan perdagangan, China kekal rakan perdagangan teratas Jerman untuk tahun kelapan berturut-turut 2023, dengan barangan dan perkhidmatan bernilai 254.1 bilion euro ($271 bilion) ditukarkan antara kedua-dua pihak, sedikit lebih daripada perdagangan Jerman dengan AS tetapi mengecut 15.5% daripada tahun sebelumnya.

Ini merupakan lawatan kedua Scholz ke China sejak menjadi canselor pada akhir 2021. Ia merupakan lawatannya sejak kerajaan Jerman tahun lepas memperkenalkan strategi China, yang dikecam Beijing. Li, perdana menteri China, melawat Berlin Jun lepas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.