Pemimpin Rusia Mikhail Mishustin dilantik semula oleh Putin sebagai perdana menteri

(SeaPRwire) –   Mikhail Mishustin telah dilantik semula sebagai perdana menteri negara itu pada hari Jumaat, satu langkah yang dijangka untuk mengekalkan seorang teknokrat yang mengekalkan profil politik yang rendah.

Mishustin dan teknokrat lain dalam Kabinet telah diberi kredit dengan mengekalkan prestasi ekonomi yang agak stabil walaupun menghadapi sekatan Barat yang menyakitkan untuk peranan Rusia di Ukraine. Kebanyakan ahli Kabinet lain dijangka akan mengekalkan jawatan mereka, walaupun nasib Menteri Pertahanan Sergei Shoigu kelihatan tidak pasti.

Selari dengan , Mishustin, 58 tahun, yang memegang jawatan itu selama empat tahun lalu, mengemukakan perletakan jawatan Kabinetnya pada Selasa apabila Putin memulakan penggal kepresidenan kelimanya dalam upacara kebesaran di Kremlin.

Mishustin, bekas ketua perkhidmatan cukai Rusia, mengelakkan kenyataan politik dan mengelakkan temubual media semasa jawatannya sebelum ini.

Speaker Dewan Rendah parlimen, Vyacheslav Volodin, mengumumkan bahawa Putin mengemukakan calon Mishustin kepada Duma Negara, yang akan mengadakan sidang hari Jumaat untuk mempertimbangkannya.

Di bawah pindaan perlembagaan yang diluluskan pada 2020, Dewan Rendah mengesahkan calon perdana menteri, yang kemudiannya akan mengemukakan ahli Kabinet untuk pengesahan. Pindaan secara rasminya bertujuan untuk memberikan kuasa yang lebih luas kepada parlimen, tetapi prosedur itu secara umumnya dianggap sebagai bentuk sahaja berikutan kawalan Kremlin terhadap badan itu.

Kebanyakan ahli Kabinet dijangka akan mengekalkan jawatan mereka, tetapi tidak jelas sama ada Shoigu, menteri pertahanan, akan berada di kalangan mereka selepas penangkapan kanan kanannya, Timur Ivanov bulan lalu.

Ivanov, yang berkhidmat sebagai timbalan menteri pertahanan yang bertanggungjawab terhadap projek pembinaan tentera besar-besaran, telah ditangkap atas tuduhan rasuah dan diarahkan berada dalam tahanan sementara menunggu siasatan rasmi.

Penangkapan Ivanov secara umum ditafsirkan sebagai serangan terhadap Shoigu dan petanda kemungkinan pemecatannya walaupun hubungan peribadinya yang rapat dengan Putin.

Shoigu secara meluas dikritik kerana kegagalan tentera Rusia pada peringkat awal pertempuran . Beliau menghadapi serangan pedas dari ketua samseng Yevgeny Prigozhin, yang berarak ke Moscow hampir setahun lalu untuk menuntut pemecatan Shoigu dan Ketua Staf Am Jeneral, Jeneral Valery Gerasimov.

Selepas kematian Prigozhin dalam kemalangan pesawat mencurigakan dua bulan selepas pemberontakan – secara umum dilihat sebagai balas dendam Kremlin – Shoigu kelihatan mengukuhkan kedudukannya. Tetapi penangkapan Ivanov, ditafsirkan oleh banyak orang sebagai sebahagian daripada perebutan kuasa politik Kremlin, sekali lagi mendedahkan kelemahan Shoigu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.