Jawatankuasa AS menyiasat dakwaan Georgia Institute of Technology mempunyai kaitan dengan penyelidikan berkaitan tentera China

(SeaPRwire) –   Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat telah meminta universiti penyelidikan terkemuka Georgia Institute of Technology untuk terperinci kerjasama dengan universiti China yang menghadapi sekatan kerajaan AS disebabkan oleh dakwaan hubungannya dengan tentera negara itu.

Georgia Tech telah bekerjasama dengan Universiti Tianjin China di wilayah timur laut negara itu dalam teknologi terkini walaupun terdapat dokumen yang menunjukkan hubungannya dengan Tentera Pembebasan Rakyat (PLA), John Moolenaar, pengerusi baru Jawatankuasa Pilihan Kongres Amerika Syarikat mengenai China, menulis dalam surat pada Khamis kepada presidennya Angel Cabrera.

Tetapi saintis Georgia Tech yang memimpin projek itu membela penyelidikan itu, dengan menyatakan semua keputusannya boleh didapati oleh awam, ia telah lulus semakan undang-undang yang mendalam, dan hanya sebahagian kecil pembiayaan datang dari Institut Penyelidikan Georgia Tech (GTRI), yang banyak disokong oleh Pentagon.

Surat itu menyatakan bahawa Universiti Tianjin dan beberapa entiti lain telah ditambah pada senarai sekatan eksport Kementerian Perdagangan pada tahun 2020 kerana tindakan yang bertentangan dengan keselamatan negara AS, termasuk pencurian rahsia perdagangan dan kerjasama penyelidikan untuk meningkatkan.

“Walaupun Georgia Tech kini dilarang mengeksport teknologi peka ke Universiti Tianjin disebabkan oleh larangan Senarai Entiti, ia telah bekerjasama dengan Universiti Tianjin dan sekurang-kurangnya satu entiti lain yang berkaitan dengan PLA dalam membangunkan teknologi peka,” kata Moolenaar.

Pusat penyelidikan Tianjin bersekutu dengan syarikat China dengan anak syarikat yang membekalkan PLA, menurut surat itu.

Satu rilis akhbar Georgia Tech pada Januari menyatakan penyelidiknya berpangkalan di Atlanta dan di Pusat Antarabangsa Tianjin untuk Nanozarah dan Nanosistem telah mencipta semikonduktor berfungsi pertama di dunia yang diperbuat daripada nanobahan, grafin, yang boleh membawa kepada “perubahan paradigma” dalam elektronik dan menghasilkan pengkomputeran yang lebih pantas.

AS dan China, di tengah-tengah persaingan geopolitik dan saintifik yang amat ketat, kedua-duanya melihat semikonduktor sebagai industri strategik dengan kegunaan awam dan tentera, termasuk pengkomputeran kuantum dan sistem senjata maju.

Sekretariat Georgia Tech berkata ia menyambut siasatan kongres, tetapi GTRI “tidak mempunyai kolaborasi, perkongsian penyelidikan, atau memberi apa-apa pembiayaan kepada Universiti Tianjin.”

“Kami sedang memantau hubungan yang sedang berubah antara China dan Amerika Syarikat dan telah melaksanakan prosedur dan protokol tambahan untuk memastikan keselamatan dan mengekalkan kewaspadaan,” kata Abbigail Tumpey, sekretariat kepada Reuters melalui e-mel.

Dalam artikel yang diterbitkan, penyelidik memberi pengiktirafan sokongan kewangan dari GTRI, yang mengira Kementerian Pertahanan dan tentera AS sebagai pelanggan untuk lebih 90% penyelidikannya pada tahun kewangan 2023, menurut laporan tahunan terbarunya.

Moolenaar berkata kolaborasi Georgia Tech dengan Universiti Tianjin menimbulkan persoalan mengenai pematuhan senarai entiti, dan meminta Cabrera untuk mendedahkan sepenuhnya semua kerja bersama mereka.

GTRI, Pusat Antarabangsa Tianjin untuk Nanozarah dan Nanosistem, dan kedutaan China di Washington belum segera menjawab permintaan komen Reuters.

Walter de Heer, profesor Georgia Tech yang mengetuai program itu, berkata kepada Reuters bahawa hanya satu pelajar Atlanta yang menerima pembiayaan dari GTRI untuk penyelidikan “bukan eksklusif” berkaitan dengan kolaborasi itu, yang melibatkan menghasilkan sampel yang dibuat di Tianjin.

Beliau berkata hubungan AS-China yang semakin merosot telah merosakkan apa yang sebelumnya merupakan usaha saintifik yang berhasil dengan penyelidik China. Beliau berkata penyelidikan itu masih kira-kira sepuluh tahun lagi daripada pelaksanaan yang boleh dipertanggungjawabkan, tetapi beliau tidak dapat memperoleh pembiayaan kerajaan AS atau swasta untuk penyelidikan lanjutan walaupun ada potensi.

“Semua yang saya lakukan adalah domain awam dan sumber terbuka,” kata De Heer.

Surat itu menandakan salah satu tindakan pertama Moolenaar sebagai ketua jawatankuasa bipartisan itu, jawatan yang diambilnya pada April selepas bekas Ahli Parlimen Mike Gallagher meninggalkan Kongres. Tiada Ahli Demokrat dalam jawatankuasa menandatangani surat itu.

di bawah pentadbiran Biden telah menamatkan program yang dipanggil Inisiatif China di bawah pentadbiran Trump yang bertujuan memerangi pengintipan dan pencurian harta intelek China, tetapi yang dikritik kerana mendorong profil etnik terhadap orang Amerika Asia dan mendinginkan penyelidikan saintifik.

Walau bagaimanapun, agensi dan Kongres AS telah meningkatkan penyeliaan terhadap pengaruh dan pemindahan teknologi yang disokong negara China di kolej dan universiti Amerika, dengan kebimbangan bahawa Beijing menggunakan persekitaran penyelidikan terbuka dan berbiaya persekutuan di AS untuk mengelak sekatan eksport dan undang-undang keselamatan negara lain.

Pelbagai badan kongres telah mengesyorkan langkah-langkah berkaitan China yang lebih ketat ditambah kepada Akta Pendidikan Tinggi 1965 yang memerlukan kolej dan universiti AS yang menerima pembiayaan persekutuan untuk mendedahkan pemilikan asing, kawalan, hadiah dan kontrak.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.