Pemilihan di Portugal menyaksikan peningkatan sokongan untuk parti populis ketika Eropahcondong ke arah hak

(SeaPRwire) –   Keputusan pilihan raya umum Portugal yang tidak pasti bermakna berminggu-minggu ketidakpastian politik di hadapan, dan memberi tenaga baru kepada .

Lonjakan sokongan untuk sebuah parti populis dalam undian Ahad lalu telah meletakkan sayap kanan keras di pusat politik Portugal. Persaingan rapat antara dua parti moderat utama yang terkemuka masih belum selesai kerana menunggu keputusan menentukan daripada pengundi di luar negara. Keputusan rasmi dijangka diterbitkan dalam tempoh dua minggu.

Kenaikan Chega, atau Cukup, parti – hanya berusia lima tahun – telah menakjubkan. Ia bergerak dari 12 kerusi dalam Parlimen 230 kerusi pada pilihan raya 2022 ke 48 kerusi kini.

Pengundi di Lisbon pada Isnin berpecah belah.

“Saya berasa sangat puas hati,” kata Fernanda Quest, pakar pengangkutan lautan berusia 38 tahun. “Saya fikir ini adalah masa perubahan.”

Tetapi Isabel Fernandes berusia 53 tahun, seorang pegawai polis berkata dia merasa cemas “kerana sesetengah parti yang memilih ramai ahli perundangan mempunyai idea yang mungkin bertentangan dengan hak asasi yang asas, terutamanya wanita.”

Ketua Chega, Andre Ventura, telah bersama parti kanan radikal di seluruh benua.

Antara tetamu yang dijemput Ventura dalam beberapa tahun kebelakangan ini ialah Matteo Salvini, timbalan perdana menteri Itali dan ketua parti populis kanan Liga, pemimpin Perancis Marine Le Pen dan ketua parti kanan jauh Sepanyol, Santiago Abascal.

Negara-negara tersebut dan lain-lain telah menyaksikan pergolakan ke kanan dalam pilihan raya terbaru mereka. Ini menetapkan garis pertempuran politik menjelang pilihan raya Parlimen Eropah 6-9 Jun.

Demokratik Alliance yang dipimpin oleh Parti Sosial Demokrat pusat kanan menang 79 kerusi manakala Parti Sosialis pusat kiri, yang memerintah selama lapan tahun terakhir, mengumpulkan 77. Kedua-dua parti telah bergantian berkuasa selama dekad.

Empat kerusi masih perlu dibahagikan. Mereka akan bergantung kepada undian rakyat Portugal yang tinggal di luar negara. Secara tradisinya, Sosial Demokrat dan Sosialis mendakwa dua kerusi setiap satu.

Tetapi zaman telah berubah. Sesetengah rakyat Portugal di luar negara adalah penyokong bekas presiden Amerika Syarikat Donald Trump dan bekas presiden Brazil Jair Bolsonaro, dan mereka mungkin melihat Chega meniru mereka.

Selepas keputusan rasmi diterbitkan, Presiden Portugal Marcelo Rebelo de Sousa akan berunding dengan parti-parti mengenai siapa yang paling sesuai untuk membentuk kerajaan.

Ketua Sosial Demokrat Luis Montenegro berkata beliau tidak akan menerima pakatan kerajaan dengan Chega, dasar cadangan parti itu .

Ventura telah berkata beliau bersedia melepaskan sesetengah cadangan parti itu yang paling kontroversial – seperti kastrasi kimia untuk beberapa pesalah jenayah seksual dan pengenalan hukuman penjara seumur hidup – jika itu membolehkan parti itu dimasukkan ke dalam perikatan kerajaan yang mungkin.

Matematiknya jelas: jika Sosial Demokrat dan Chega bersatu, parti-parti di kanan akan mempunyai sekitar 135 kerusi – dan majoriti parlimen – berbanding kira-kira 90 untuk parti-parti di kiri.

“Lebih daripada keputusan pilihan raya, saya lebih bimbang tentang kebolehgunaan, keupayaan untuk mencapai kata sepakat,” kata Luis Marques, seorang akauntan berusia 49 tahun.

Satu editorial dalam akhbar harian Publico menyatakan hasil pilihan raya itu adalah “pukulan perut” tetapi kerosakan itu “diakibatkan sendiri” kerana parti-parti tradisional mempunyai pemahaman yang lemah tentang perasaan awam.

Siri skandal rasuah baru-baru ini merosakkan reputasi Sosialis dan Sosial Demokrat, dan Chega bertanding di bawah panji anti-rasuah.

Ketidakpuasan awam terhadap politik seperti biasa jelas sebelum kemarahan atas rasuah. Gaji rendah dan kos sara hidup yang tinggi – diperburuk tahun lalu oleh lonjakan inflasi dan kadar faedah – bersama-sama dengan krisis perumahan dan kegagalan dalam penjagaan kesihatan awam menyumbang kepada ketidakpuasan.

Chega menawarkan undian protes terhadap semua itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.